Årets første Bedre Gardsdrift er ute nå

Familien Øvrebø i Rogaland satser hardt på både ku og gris og kan vise til solide tall. Vi oppsummerer traktoråret 2017 og har flere sider med nyheter fra Agritechnica i Tyskland. Dette og mye mer kan du lese om i årets første utgave av Bedre Gardsdrift.

Publisert

Bedre Gardsdrift 1/2018 er nå på vei ut til abonnentene. Her får du et innblikk i hva du kan lese om:

Leder

Grønt er skjønt
I år har vi en oppfordring til dere som har tiendeklassinger i hus eller ungdommer som snart skal velge studium etter videregående: legg bort svartmalingen de neste ukene og finn fram lovprisingen av landbruket.
Les lederartikkelen her

Småmiks

Flere sider med bransje- og produktnyheter

Småsmart

Tar jordprøvene med strak rygg
NORD-TRØNDELAG/STJØRDAL: Ola Fiskvik sliter i perioder med vond rygg. Det ga ideen til en jordprøvetaker som gjør deg i stand til å jobbe uten å bøye verken rygg eller knær.

Flere småsmart-saker:
- Sprøyte på klippeaggregatet
- Korntørke på hengeren

Traktor

Moderne hytte, enkel ellers
New Hollands nye T4S-serie er en liten og enkel traktor med firestolpers hytte.

Trafikkregler

Justering i regler for lastesikring
Vegdirektoratet har endret på noen av reglene som omhandler krav til lastesikring.

Gardsanalyse

Fjell blir jord i havgapet
ROGALAND/BOKN: Familien Øvrebø satser hardt på både ku og gris. Her er hele storfamilien i arbeid. Ny jord dyrkes, og det er investert i nye fjøs.

Traktoråret 2017

Valtra troner over John Deere
Traktoråret 2017 fikk en dramatisk slutt. John Deere ledet fram til oppløpet, men kollapset på slutten. Valtras fantastiske år fikk dermed en passende slutt – på topp.

Flere og større
På to år har bruktimporten økt med 65 prosent. John Deere topper også i 2017, tross nedgang, mens Valtra, New Holland og Fendt sikret vekst.

Teknologi

Skanner for jurbetennelse
En kanadisk geitebonde har utviklet en skanner som skal gjøre det enklere å påvise jurbetennelse hos både ku og geit. Systemet blir nå testet i mjølkebesetninger i USA og New Zealand.

Bransjefolk

Hvorfor være stor når man er lykkelig som liten?
HEDMARK/RINGSAKER: Det har vært mottoet for Aage Bækkevold (81). Det er over for bedriften bak Bækkevoldslodden, men Aage kan se tilbake på en historierik tid.

Vedlikehold

Klargjøring av motorsaga
Det går mot høysesong for vedhogst, men finnes det noe mer irriterende enn ei motorsag som er tungstartet og ikke vil gå på tomgang?

Bygg

Nytt fjøs på gammel steinmur
OPPLAND/RINGEBU: John Erik Vestad bygde nytt ammekufjøs oppå det gamle. Dermed kunne sauen ta over den ledige plassen i etasjen under.

Fjøs for fe flest
ROGALAND/EGERSUND: Hvorfor begynner vi med blanke ark hver gang vi skal bygge noe nytt?

Ledelse

God kvalitet gir god økonomi
ROGALAND/TIME: Ta en norsk geitebonde med lidenskap for kvalitet og en dansk konditor med lidenskap for geitost, så blir det både gjeve utmerkelser og god økonomi.

Geitost i verdensklasse
Han er utdannet både kokk, konditor, slakter og servitør, men det er med geitost fra Aurenes Bo Jensen har bemerket seg aller mest.

Forskning

Ta flere fôrprøver!
AgriAnalyse har spurt 7923 melkebønder om hvordan vi skal få økt bruken av grovfôr og minska bruken av kraftfôr. Den største flaskehalsen er fôrprøver.

Bondejuss

Bønder vinner rettsaker
Flere bønder kunne før jul feire at de hadde vunnet rettsaker.

Reime dømt til å betale for sauegolvkollaps
Gjensidige vant en rettsak mot Reime Agri om et sauegolv som kollapset. Reime ble dømt til å betale både erstatning på 1,3 millioner kroner og i tillegg sakskostnader på flere hundre tusen kroner.

Svindyr forsømmelse for advokatfirma
Advokatfirmaet Arntzen de Besche og advokatforsikringsselskapet Zürich Insurance må betale to grisebønder 8,7 millioner kroner pluss sakskostnader på 1,1 millioner kroner, fordi advokatfirmaet var for seint ute med å fremme et erstatningssøksmål overfor staten.

Grisebønder vant mot staten
Grisebøndene gikk til sak mot staten etter at de hadde blitt ilagt en overproduksjonsavgift på 621 000 kroner, fordi de hadde samarbeidet så nært at det var ulovlig i forhold til regelverket i husdyrkonsesjonsloven.

Messe

Smarte spredere på Agritechnica
TYSKLAND: Rauch har oppjustert beholderen på flere av sprederne deres foran neste sesong. Men på Agritechnica var det oppgraderingene av Axis-H EMC-spredere som tok oppmerksomheten.

Flere sider med nyheter fra messa

BG-nættene

Vant tur til Tyskland
Hovedpremien i BG-nøttene 2017 er en tur til Kronefabrikken i Tyskland. Veterinærstudent Hanne Meyer hadde 24 av 24 rette og ble trukket ut som vinner.

Veteranen

Claas Jumbo 1955-modell
De fleste tror at Claas tok steget inn i traktorverdenen i 2003, da de kjøpte traktorfabrikken av Renault. Men Claas bygde faktisk en enslig eksperimenttraktor i 1955.

Bedre gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS