Salmonella hos gris på Jæren

Det er påvist Salmonella i en slaktegrisbesetning på Jæren i Rogaland, melder Mattilsynet.

Publisert

Mattilsynet har båndlagt garden, sammen med to andre kontaktbesetninger. Alle tre besetninger har samme eier.

Båndlagt tre garder

Inntil videre får ingen dyr føres ut eller inn på de båndlagte gardene uten tillatelse fra Mattilsynet. Husdyrrommene skal vaskes og desinfiseres før restriksjonene blir opphevet.

Full nedslakting

Alle grisene i svineholdet vil bli sanitetslaktet med utvidet prøvetaking.

– Det vil si at slakteriet tar spesielle forholdsregler når de slakter grisene. Mattilsynet sørger for at dette skjer, slik at kjøttet skal være trygt å spise for mennesker, sier Arvid Reiersen i Mattilsynet.

Salmonellabakteriene er av typen Salmonella Typhimurium, og ble oppdaget gjennom prøver Mattilsynet tok på slakteriet, som en del av overvåkingsprogrammet for gris.


Salmonellainfeksjon

Bakterier innenfor slekten salmonella forårsaker sykdommen salmonellose. De fleste av de over to tusen variantene av salmonella kan gi diare hos mange arter inkludert svin. Sykdommen er alvorlig og på spegriser utvikles gjerne generell infeksjon med sepsis. De mest sannsynlige smittekildene er viltlevende dyr, mennesker, for eller vann.

Norske myndigheter kontrollerer mat, dyr og dyrefor, og norske husdyr er sjelden infisert. Forekomsten av salmonella i norske, svenske og finske husdyr er svær lav sammenlignet med de fleste andre land.

Salmonellainfeksjoner håndteres som gruppe-B sykdom.

Salmonellabakterier kan også gi alvorlige infeksjoner hos menneske, og smitten kan gå fra menneske til dyr og omvendt.

(Kilde: Mattilsynet)

Powered by Labrador CMS