Drastisk nedgang i norsk pæreproduksjon i fjor. Arealet med pæretrær skrumper også.Foto: colourbox.com

Norsk pæreproduksjon halvert

Norsk pæreproduksjon var på 160 tonn i 2015. Det betyr at produksjonen er mer enn halvert fra året før.

Publisert

Produksjonen av pære forgår nå på mindre enn 600 dekar på landsbasis. De siste fem åra har arealet med pære blitt redusert med 300 dekar. Gjennomsnittsavlinga i 2015 lå på 268 kilo per dekar.

Frukt ned over hele linja

Også epleproduksjonen gikk ned i 2015. Den var på10 800 tonn, en nedgang på 2500 tonn fra 2014. Plommeavlingene gjekk ned med 100 tonn til 1 300 tonn. Totalproduksjonen av frukt kom da opp i 12 900 tonn i fjor, en nedgang på 3100 tonn.

Gode tall fra jordbæråkeren

Da er det langt hyggeligere meldinger fra bærproduksjonen på friland. Den ble beregna til 14 900 tonn i fjor – 3400 tonn mer enn året før. Den økte bærproduksjonen i 2015 skyldtes først og fremst gode jordbæravlinger med 11 200 tonn, en økning på 2900 tonn fra 2014. Jordbær utgjorde tre fjerdedeler av den totalt bæravlinga i 2015, mens bringebær sto for en knapp femdel.

Grønnsaker også ned

Produksjonen av grønsaker på friland enda på om lag 157 500 tonn i 2015. Dette tilsvarer en nedgang på 900 tonn fra året før. Gulrot utgjorde om lag en tredjedel av totalavlinga på friland, mens kepaløk utgjorde 16 prosent. Produksjonen av grønnsaker i veksthus minka med 2 900 tonn til 28 100 tonn i 2015. Agurk og tomat var de dominerende grønnsakene i veksthusene og utgjorde respektive 54 og 41 prosent av totalavlinga der.

Powered by Labrador CMS