Solceller på låvetaket til Grøndalen gård. Foto: Hans Arild Grøndahl
Solceller på låvetaket til Grøndalen gård. Foto: Hans Arild Grøndahl

Solceller på låvetaket

Grøndalen gård i Nes kommune er det første anlegget i sitt slag med CIGS- solceller på låvetaket, som produserer strøm sjølv om det er overskyet.

Publisert Sist oppdatert

Anlegget hos Hans Arild Grøndalen og Anne Birte Olsen ble offisielt åpnet av Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne den 30. mars, skriver Fylkesnytt for Oslo og Akershus.

Sjølforsynt med strøm

Solcelleanlegget som dekker 550 kvadratmeter av låvetaket, skal levere 65 000 kWh i året, på nivå med gardens behov for strøm. Det har en prislapp på nærmere to millioner kroner. Enova har støttet prosjektet med 47 prosent av kostnadene.

En spydspiss innen alternativ energi

Grøndalen gård produserer økologisk mjølk og kjøtt. De har eget meieri som produserer osteproduktet Nýr. Garden har eget bioenergianlegg og fyrer med egen ved for å varme opp vann til vask og oppvarming. Om sommeren varmes dette opp med solenergi i eget solfangeranlegg. For litt over et år siden bygde ekteparet, gjennom eget selskap, et av landets beste miljøbygg, Kiwi-Auli, hvor blant annet integrerte solceller på taket er ett av elementene.