Mattilsynet ber folk om å ikke kaste  matavfall fra land med sjukdommen i naturen. Da kan smitten spres med villsvin. Foto: colourbox.com
Mattilsynet ber folk om å ikke kaste matavfall fra land med sjukdommen i naturen. Da kan smitten spres med villsvin. Foto: colourbox.com

Advarer mot Afrikansk svinepest

Mattilsynet går nå aktivt ut for å beskytte norske svinebesetninger mot Afrikansk svinepest. Folk oppfordres til ikke å ta med kjøtt fra Øst-Europa.

Publisert Sist oppdatert

Den dødelige sykdommen Afrikansk svinepest (ASP) er kommet til Europa og det er viktig å gjøre tiltak som hindrer at den spres til norske grisefjøs, sier Anne Marie Jahr, seksjonssjef for dyrehelse i Mattilsynet.

– Foreløpig ser vi at pesten sprer seg sakte, men sikkert fra Baltikum, og den har blitt oppdaget så langt vest som Belgia, fortsetter seksjonssjefen.

Nylig ble 200 000 griser slaktet i Kina i et forsøk på å stoppe smitten i landet.

Les også: En pest og en plage

Finnes ikke botemidler

Jahr forteller at dersom svinepesten først har etablert seg i Norge, vil det trolig ikke være mulig å bli kvitt den. En av konsekvensene kan bli at det blir mangel på svinekjøtt. Sjukdommen er dødelig for griser og det er ingen kjent behandling eller vaksine som biter på pesten. Sjukdommen er imidlertid ikke farlig for mennesker.

Viruset er en hard negl

Mattilsynet har allerede innført tiltak for å redusere faren for smitte, men tilsynet er avhengig av at folk bidrar. Blant annet er det viktig at matavfall fra land med sjukdommen ikke kastes i naturen. Dette tiltrekker ville dyr som villsvin, og dersom disse blir smittet, er vegen kort for viruset til norske svinebesetninger.

– Vi ber også folk som drar på ferie til Øst-Europa om ikke å ta med seg kjøtt hjem, eller besøke svinegårder i perioden rett etter at de kommer hjem. Dette viruset er ganske hardført og kan overleve i jord eller matvarer ganske lenge, sier Anne Marie Jahr til slutt.