Plantegning av den nye seminstasjonen med tilstøtende laboratorier.
Plantegning av den nye seminstasjonen med tilstøtende laboratorier.

Norsvin med ny seminstasjon

Norsvin SA skal bygge ny seminstasjon på Øvre Vang i Hedmark. Grækjær er valgt som entreprenør.

Publisert

Byggestart er i august i år og nybygget er ventet å stå ferdig i mai 2017. Gråkjær AS kommer til å samarbeide tett med Felleskjøpet Agri under byggeperioden.

Plass til 300 råner

Den nye seminstasjonen for svin blir på 4000 kvadratmeter og skal huse 300 råner, samt laboratorier for produksjon av fersk og frossen sæd.

Seminstasjonen skal bygges i et skogsområde i Øvre Vang i Hamar kommune med god avstand til andre husdyrbesetninger.

Farvel til Stensby

Når seminrånene flyttes fra Stensby til den nye stasjonen betyr det slutten på over seksti år med drift av seminstasjon på Stensby. NRF etablerte oksestasjon der i 1948 og i 1956 flyttet de første rånene inn. Fra 1980 har det kun vært råner på Stensby.


Norsvin

Norsvin driver avlsarbeid på både Norsk Landsvin og Norsk Duroc. Norsvin sin seminstasjon i Norge er viktig for produksjon til det norske markedet og for eksport av svinegenetikk. Norsvin sin internasjonale virksomhet ble i 2014 fusjonert med nederlandske Topigs til Topigs Norsvin. Topigs Norsvin er til stede i 54 land og hver 5. slaktegris i verden har genetikk fra Topigs Norsvin. Den nye seminstasjonen vil bli et kraftsenter også for Topigs Norsvin.

(Kilde: Norsvin)