Økt avling med jordløsing i potet
Jordløsing i potet to uker etter setting kan bøte på problemet med jordpakking og gi deg 5-10 prosent større avling.
Forskere ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) har, i samarbeid med Norsk Landbruksrådgivning, sett på hvilken betydning bearbeiding av jorda i form av jordløsning har for potetdyrking.
Øker luftvolumet
-Vi kjørte over åkeren med dyptgående skjær som løfter jorda og slipper til luft i jordlagene. Slik kan røttene til potetplantene strekke seg nedover og få vann og næring i dypere jordlag, samtidig som overflødig vann lettere dreneres bort. For å se effekten av metoden under ulike norske forhold, etablerte vi flere felt med og uten jordløsning hos ulike potetdyrkere rundt om i Norge, sier forsker Eldrid Lein Molteberg ved NIBIO.
To uker etter setting på tørr jord
-For å oppnå ønsket resultat av jordløsning er det viktig at operasjonen utføres under riktige forhold og til rett tid. Best effekt oppnås i løpet av de første to ukene etter at du har satt potetene. Om du gjør det før setting vil effekten nullstilles av traktorkjøringen ved setting. For seint etter setting vil du ødelegge røttene som potetene allerede har dannet, sier Molteberg.
Det er også viktig at jorda er tørr nedover i jordlagene.
- Prøver du jordløsning på fuktig jord gjør du bare vondt verre ved at jorda pakker seg i de dypere jordlagene.
Bare en nødløsning
Prosjektet utført av NIBIO viste at utført på riktig måte kan djup jordløsning gi 5-10 prosent økt avling og tilsvarende bedre utnytting av næringa. Men Molteberg advarer mot å tro at jordløsing er en sim-sala-bim-løsning på jordpakking-problematikken:
- Metoden øker klimautslippet gjennom økt behov for drivstoff. I tillegg øker risikoen for pakking i dypere jordlag. Jordløsning bør derfor ses som en nødløsning for å håndtere et problem som har oppstått, heller enn et forebyggende tiltak. Det beste vil være å unngå jordpakking i utgangspunktet ved å kjøre med riktig dekktrykk, bruke rett utstyr og å begrense kjøring til jordsmonnet tåler trykket.