Illustrasjon: colourbox.com

Norske okser vokser raskere

På ti år er den daglige tilveksten hos unge okser økt fra 483 til 540 gram. Det betyr at de trenger 50 færre fôrdager for å nå ei slaktevekt rundt 300 kilo.

Publisert

Dette er god ressursutnyttelse av både bygninger og fôrkostnader og bedrer økonomien i kjøttproduksjonen, skriver fagspesialist i fôring hos Tine Rådgiving, Erik Brodshaug.

Mulig å hente ut mer kjøtt

Men det er ingen grunn til å hvile på laurbærene, advarer Brodshaug. Det er nemlig stor variasjon mellom besetninger og ikke minst innad i besetningene. For mange produsenter er det fortsatt rom for store forbedringer. I og med at det er stor underdekning på norskprodusert storfekjøtt på grunn av fallet i kutallet, er det viktig å hente ut det ubrukte potensialet. Fortsatt er det slik at nesten 90 prosent av slakteresultatene på unge okser i Kukontrollen er NRF-okser etter mjølkekyr.

Dårlig grovfôr – lenger framfôring

Brodhaug har tidligere kommet med rådet om å bruke målebandet og sjekke brystmålet på oksene for å se om kalveoppdrettet holder mål. Han oppfordrer nå til å gå enda grundigere til verks ved å sette opp en nøyaktig plan for tilveksten på oksene dine.

For det første er det viktig å kjenne fôrmidlene du bruker – og ikke minst grovfôrkvaliteten.

-Det er dumt å komme etterpå når det viste seg at oksene måtte gå to måneder lenger på fjøset før de oppnådde ønsket slaktevekt fordi grovfôret hadde vært dårligere enn antatt. Dette kunne vært unngått og flere okser kunne fått plass i fjøset om du hadde tatt grep og endret fôringa tidlig, skisserer fagspesialisten.

Overfôring mot slutten kan gi for feite slakt

Brodshaug advarer også mot å «slappe av» mot slutten av fôringsperioden. Tall fra Tine Produksjonskontroll viser nemlig at tilveksten er ekstrem høy fram til 10-12 måneders alder, for så å avta gradvis.

- Kurven vil naturlig nok variere med slaktealder i forhold til ønsket slaktevekt og det vil også være forskjeller mellom raser, utdyper Brodshaug, som også understreker at den tilveksten du taper i den mest intensive vekstperioden er vanskelig å ta igjen mot slutten av framfôringa.

- Riktignok vil oksene ha en viss evne til kompensasjonsvekst, men risikoen for å fôre på oksen for mye fett øker med alderen, spesielt gjelder det for NRF og de tidlig slaktemodne kjøttrasene.

Legg en fôrplan!

For å lykkes godt med kjøttproduksjon er det like viktig å ha en god plan for fôringa av oksene som for mjølkekyrne. TINE OptiFôr Ungdyr er en egen modul for fôrberegning både for okser og kviger, reklamerer fagspesialisten.

-Sett deg et mål for ønsket slaktevekt ved en gitt alder. Ta ut surfôranalyser og kjenn alle fôrmidlene du skal bruke til oksene. TINE Optifôr beregner fôrbehovet i de ulike vekstfasene i forhold til målet du har satt. Har du behov for en sparringspartner med på veien har vi mange dyktige fôringsrådgivere som både kan hjelpe deg med planlegginga og ikke minst følge opp under marsjen, lyder reklamen til slutt.

Powered by Labrador CMS