Arkivfoto. Jønsberg er en av over 20 videregående skoler som tilbyr agronomiutdanning.
Arkivfoto. Jønsberg er en av over 20 videregående skoler som tilbyr agronomiutdanning.

Økt interesse for landbruksutdanning

Antall søkere til Vg3 Landbruksfag har økt med 27 prosent siden i fjor.

Publisert

De siste fem årene har det vært en økning i antall unge som søker naturbruk på videregående.

Ferske søkertall fra Utdanningsdirektoratet viser at antall søkere til naturbruk Vg1 er på samme nivå som i fjor, mens antall søkere til Vg3 Landbruksfag har økt med 27 prosent.

– At flere unge vil utdanne seg innen naturbruk er avgjørende både for grønn og blå sektor. Ekstra gledelig er det at vi ser en økning av dem som velger landbruksfag, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad, i en pressemelding fra Regjeringen.

Både gutter og jenter

Søkertallene viser også at fordelingen mellom gutter og jenter som søker seg til naturbruk er omtrent lik. Fordelingen i hest- og hovslagfaget og skogbruk er det skjevere kjønnsfordeling. Hest- og hovslagfaget domineres av 98 prosent jenter, og 70-80 prosent av de som velger skogfag er gutter.

Trenger ny kompetanse

– I tiden fremover vil landbruket møte klimaendringer og nye produksjonsforhold. Vi trenger derfor flere unge og kloke hoder med god og oppdatert agronomikompetanse, i kombinasjon med teknologiske ferdigheter. Utdanningen er ikke bare nødvendig for å skaffe oss dyktige bønder, men den er også viktig for et godt rådgivningsapparat for næringa og for mat- og landbruksforskning, sier Bollestad.