Bonde og avistegner Rick Friday har erfart at man ikke skal tulle med landbruksindustrien.

Fikk sparken på grunn av humoristisk bondetegning

Tegneren Rick Friday fikk sparken av den amerikanske landbruksavisen Farm News, etter å ha publisert en humoristisk tegning som falt en av avisens annonsører tungt for brystet.

Publisert

Den amerikanske melkebonden Rick Friday har levert landbruksrelaterte tegninger med humuristisk strek og innhold til Farm News i 21 år. I slutten av april publiserte avisen en tegning fra Friday, der to bønder snakker om økonomien i amerikanske landbruket:

Bonde 1: - Jeg skulle ønske det var mer fortjeneste i landbruk.

Bonde 2: - Det er det. I 2015 tjene de tre toppsjefene i Monsanto, Dupont Pioneer og John Deere tilsammen mer enn 2129 Iowa-bønder.

Dagen etter at tegningen ble publisert, fikk Friday beskjed fra redaktøren i Farm News om at dette var hans siste tegning til avisen og at samarbeidet var slutt, fordi en forhandler av såkorn hadde kansellert sine annonser i protest mot tegningen, skriver New York Times. Også ansatte i Farm News var angivelig imot Fridays vitsing om de store landbrukskonsernene. Friday vet hvilket selskap som klaget på tegningen, men vil ikke si hvem det er. Men til amerikanske medier benekter Monsanto, som var et av de tre omtalte selskapene, at de hadde noe å gjøre med med oppsigelsen av Friday.

Rick Friday på sin side forsvarer seg med at informasjonen som ligger til grunn for tegningen er sann og offentlig tilgjengelig.

Som et spark til Farm News har Friday etterpå publisert denne tegningen på sin Facebook-side.

Farm News journalist: - Gå vekk! Disse karene brødfør meg!

Bonde svarer: - Men... jeg brødfør dem!

Oppsigelsen av Friday har vakt stor oppmerksomhet både i USA og resten av verden, fordi den ses på som en trussel mot ytringsfriheten og den frie pressen.

Rick Friday sier i et intervju med Robyn O'Brien at han er bekymret over dominansen til de store matvarekonsernene. For 20 år siden lanserte Monsanto genmodifiserte såfrø som tålte Roundup. Såkornet ble raskt populært, men etter kort tid innførte Monsanto krav om lisensbetaling fra bøndene som brukte såkornet. Dette innebærer at amerikanske bønder ikke eier såkornet de betaler for, men leier det, og at de ikke får lov å produsere eget såfrø. Dermed må de kjøpe nytt såfrø fra såvareselskapene hvert eneste år. Og hvis de først har inngått avtale, er den i praksis umulig å bryte. Konseptet er som i programvareindustrien. Mens du tidligere kunne kjøpe programvare fra for eksempel Microsoft og Adobe til odel og eie, må du i dag kjøpe en lisens og betale årlig leie.

- Det er mennesker som sulter i dag. Vent til én prosent av befolkningen kontrollerer matproduksjonen, for profittens skyld. Jeg er bekymret, og dette er grunnen til at jeg snakker om disse multinasjonale selskapene og hvilken kontroll de har over maten vår, sier Friday til Robyn O'Brien.

Powered by Labrador CMS