Svenske fjellkyr på beite. Foto: www.fjallko.se

”Englemjølk” til 35 kroner liter´n

SVERIGE: Solveig Johansson i Växjö selger mjølka fra sine hvite fjellkyr til 35 kroner literen på to lokale Coop-butikker, men klarer ikke å levere nok.

Publisert
Slik ser flaska ut. Foto: Solveig Johansson

Solveig Johansson driver et mjølkebruk i Hjortsjö utenfor Växjö i Småland med svenske, hvite fjellkyr. Hun har også et eget meieri i Rydaholm hvor hun produserer osten og mjølka som omsettes i nærbutikkene, skriver ATL.

En skikkelig smaksbombe

Solveig fikk sin første ku i 1998 og som het Snøhvit. Kua var i utgangspunktet ment å forsyne familien med mjølk, men da Solveig fikk smake mjølka, fikk hun et «kick», Denne mjølka hadde noe ekstra, tenkte Solveig. Den må jeg gjøre noe med!

Coop-sjefen måtte rulle inn geipen

Snøhvit lever ikke lenger. Nå er det nye kyr som har overtatt stafettpinnen i denne lukrative geskjeften. Mjølka selges bare på glassflasker og til 35 kroner stykket. Den lokale Coop-sjefen hadde problemer med å akseptere flaskemjølka, men måtte gi seg. Hvis ikke hadde det ikke blitt noen handel, gliser Solveig.

Folk forteller at barna deres elsker mjølka. Den eneste ulempen er at hylla hvor flaskene står, blir så fort tom.

Hemmeligheten bak smaken

Kyrne er svært nøysomme og får ikke kraftfôr. De er gode til å leite opp maten og setter sammen sin egen meny i utmarka; gras, tyttebær- og blåbærris, urter og kratt. Mjølka har både et høyt fett- og proteininnhold. Mjølka til Solveig er bare pasteurisert og ikke homogenisert. Dette, sammen med fôret, forklarer den gode smaken, mener Solveig.


Svensk fjällko

Fjällkon är en lantrasko och som sådan av utpräglad mjölktyp, formad av det jordbruk med skogsbete och fäbodbruk som under de sista 2000 åren bedrivits i norra Sverige. Det har gett en lättrörlig, intelligent och social ko med unika egenskaper som vi och många med oss är övertygade om kommer att behövas i ett framtida miljövänligt, resurssnålt lantbruk.

Fjällrasens mjölk är mycket bra ur mejerisynpunkt med en världsunikt hög frekvens av Kappa-kasein B som är betydelsefullt för ostproduktionen. Det verkar även som om människor som är laktoskänsliga har lättare att tåla fjällrasens mjölk framför andra rasers. Du kan läsa mer om det under fliken ”Fjällkon och mjölken”. Eftersom fjällrasen har fått större delen av sommarens foder genom skogsbete har den utvecklat ett starkt fodersök som ger en nyfiken och - om korna mjölkas - en väldigt social ko.

Kroppsvikten på kor ligger oftast på 400-450 kg levandevikt, med en mankhöjd på 120-130 cm. Fjällrasen är kullig (hornlös) även om enstaka djur, framförallt handjur kan ha horn. Fjällrasen har oftast vit grundfärg med röda, svarta eller grå prickar, fält eller helt färgade sidor. Enfärgade djur kan också förekomma

Powered by Labrador CMS