50 prosent er robotmjølk
Litt over halvparten av den mjølka vi brukte i fjor stammer fra robotfjøs.
50,5 prosent av all kumjølk som ble produsert i fjor kom fra robotfjøs. Det viser tall fra Kukontrollen, gjengitt hos Tine rådgiving. Tallene er basert på 5 121 helårsbuskaper med godkjent kontroll.
47 prosent AMS-kyr
Det er et tidsspørsmål når også halvparten av kyrne blir mjølket med robot. I 2019 sto 47 prosent av alle mjølkekyrne i fjøs med automatiske mjølkesystemer (AMS).
Ny mjølkerekord
Gjennomsnittsytelsen lå i fjor på 8 120 kilo mjølk eller 8 602 kilo energikorrigert mjølk (EKM). Dette er økning på 133 kilo mjølk i forhold til 2018 og den høyeste avdråtten som er registrert i Kukontrollen.
Både fett- og proteinprosenten har gått opp. Førstnevnte fra 4,27% til 4,34 % og proteinet fra 3,45% til 3,50%.
Over 2000 robot-besetninger
Tre av fem kyr lever nå i lausdriftsfjøs, eller 60 prosent, om du vil. 62 prosent av mjølka produseres i lausdriftsfjøs av 2924 besetninger. Av disse har 2025 automatiske mjølkesystemer.
Gjennomsnittsbesetningen i Norge i fjor var 28 årskyr. Det er det samme tallet som i 2018.