potetopptaker-enrads-underhaug
potetopptaker-enrads-underhaug

Redskapsprisen opp 17 prosent

Redskap på finn.no har hatt en markant prisoppgang siden 2018.

Publisert

Vi har vært gjennom et rart år, både på grunn av pandemi og valutakurser. Sistnevnte har kanskje vært den største faktoren for landbruksbransjen. Nye traktorer, rundballepresser og treskere ble plutselig mye dyrere. Men hvordan har det påvirket bruktmarkedet?

Færre traktorer

For den observante så har antall traktorannonser vært veldig lavt i det siste. I skrivende stund er det kun 1192 traktorer til salgs på finn.no. Det er nesten 100 ned bare siden i går. Det er klart det svinger, men vanligvis er utvalget langt større.

Prisene virker også kanskje noe høyere. Bedre Gardsdrift har fått tall fra finn.no. Det viser at snittprisen for traktorer i 2020 ikke var noe voldsomt høyere enn i 2018, kun tre prosent økning. Snittprisen i 2020 var på 295 747 kroner. Faktisk var den noe høyere i 2019.

Grunnen til færre traktorer er trolig at folk handler brukt i stedet for nytt i et så usikkert år som 2020, spesielt siden traktorselgerne måtte justere opp prisene i vår. En annen forklaring kan være at flere traktorer har gått til utlandet på grunn av svak krone.

Dyrere redskap

På redskapssiden er det annerledes. Der har både antall annonser og prisen steget kraftig. Antall annonser har økt med 14 prosent siden 2018, og prisen med hele 17 prosent. Fra 2019 til 2020 var prisveksten 8 prosent. På redskapssiden selges det mye nytt utstyr, men det gjorde det også i 2018 og 2019. Redskap har rett og slett blitt langt dyrere.

Prisene er annonsert pris, og det er naturlig nok ikke sikkert de samsvarer helt med endelig salgspris.

Powered by Labrador CMS