Brøytesjåføren kjørte en Fendt med en Dalen frontmontert snøfreser. Sistnevnte ble et tema i rettsaken. Illustrasjonsfoto
Brøytesjåføren kjørte en Fendt med en Dalen frontmontert snøfreser. Sistnevnte ble et tema i rettsaken. Illustrasjonsfoto

Brøytesjåføren frikjent for uaktsomt drap

Brøytesjåføren som i fjor vinter kjørte på en kvinne i Oslo slik at hun døde, ble denne uken frikjent for uaktsomt å ha forvoldt en annens dø.

Publisert

Det var i februar i fjor at kvinnen døde momentant etter å ha blitt påkjørt av en traktor i Oslo. Sjåføren, en 19-år gammel mann, ble da siktet for brudd på Vegtrafikkloven §3 og Straffeloven §281. Rettsaken gikk over to dager i midten av denne månende, og denne uken kom dommen.

Sikten fra ulykkestraktoren har hele tiden vært et moment i saken, og den har også påvirket utfallet av saken.

Snøfreser ga blindsone

Traktoren som var involvert i ulykken var en Fendt Vario 720, 2016-modell. Den frontmonterte snøfreseren var ifølge rettspapirene en Dalen-freser med seks innmaterhjul. Freseren har en bredde på 270 cm og høyde på 148 cm, mens utkasterrøret er tre meter høyt.

Staten vegvesen gransket ulykken. Tekniske undersøkelser bekrefter at traktor og utstyr var i god teknisk stand på ulykkestidspunktet. De konkluderte med at ulykken skyldtes at snøfreseren foran på traktoren utgjør en stor blindsone og at tiltalte derfor ikke har sett syklisten.

Ikke uaktsom etter straffeloven

Både tiltalte og vitner har beskrevet at traktoren kjørte i sneglefart fram mot krysset der ulykken skjedde. Videre er krysset beskrevet som kaotisk på ulykkestidspunktet på grunn av flere store ryddemaskiner med blinkende lys.

– Retten finner videre bevist ut over enhver rimelig tvil at årsaken til ulykken var at tiltalte ikke så avdøde, da hun både før og under ulykken befant seg i blindsonen av snøfreserens utkasterrør, heter det i domsavsigelsen.

Imidlertid mener retten at det ikke er bevist at sjåføren håndterte blindsonen på en uaktsom måte. Han ble derfor frikjent for overtredelse av Straffelovens §281, uaktsom forvoldelse av død.

Dømt etter vegtrafikkloven

Han ble imidlertid dømt for overtredelse av vegtrafikkloven § 31 jfr. § 3. Retten forklarer dette med at for domfellelse etter denne paragrafen er det nok at «tiltalte, når han kjører inn i et fotgjengerfelt, må forsikre seg om at det er klar bane. Tiltalte gjorde ikke dette, hvoretter han må domfelles for uaktsom overtredelse av vegtrafikkloven § 31 jfr. § 3."

Brøytesjåføren ble dømt til fengsel i tretti dager, betinget med en prøvetid på to år. I tillegg mister han førerkortet for ett år fra og med det ble inndratt 20. februar i fjor.

Powered by Labrador CMS