Du gjør lurt i å sko deg for regnværsdagene. Foto: Colourbox

Gråværsblues

«Samme hvor vanskelig et år har vært, er det aldri så ille at vi ikke går inn i en ny sesong med optimisme og tru på at i år skal det gå likare. Det er en god egenskap. Men det er ikke sikkert det er så lurt.»

Publisert

Denne lederartikkelen er hentet fra Bedre Gardsdrift 3/2018:

Når denne lederen skrives rett før påske, ligger det fremdeles en meter med snø ute på jordene på Østlandet, og våronna synes langt unna. Det har vært en lang vinter etter et krevende år. I fjor forsvant ikke snøen i deler av Nord-Norge før godt inn i årets første sommermåned. På Østlandet ble høsten så våt at kornet begynte å spire i stående åker. Og på Vestlandet står overfylte gjødsellager etter en av tidenes våteste sesonger.

Og en vanskelig sommer har gitt en vanskelig vinter. I diverse fora ser vi bønder som etterlyser fôr. Vi har nå en situasjon hvor dyktige bønder i vinter ikke har delt fôringsstrategier for økt ytelse, men hvor det i fullt alvor diskuteres hvor dårlig fôret kan være før man risikerer kasting. Ikke fordi de ønsker å gamble med dyrehelsa, men fordi det ikke finnes bedre fôr å få tak i.

Men bonden er en evig optimist. Samme hvor vanskelig et år har vært, er det aldri så ille at vi ikke går inn i en ny sesong med optimisme og tru på at i år skal det gå likare. Det er en god egenskap. Men det er ikke sikkert det er så lurt.

Vi skal være forsiktige med å gjøre vær til klima, men vi ser at det tvinger seg fram en nødvendighet for å ta grep. Vi tenker da ikke på klimatiltak, selv om de er viktige, men på de grepene du bør ta i egen drift for å stå best mulig rustet når sesongen blir som den ble i fjor.

Nedbørsmengdene har økt de siste tiårene, og alle prognoser viser at de vil fortsette å øke. Årets snørike vinter er neppe den nye normen, men vi kan vente mer regnfulle somre, mer styrtregn og flere regnflommer.

Vi skal heller ikke forvente færre krav fra myndighetene, snarere tvert om. Nye gjødselforskrifter vil redusere vinduet du har til å få gjødsla ut på jordet. Går forslaget gjennom, kan åpningen for gjødselspredning bli redusert med så mye som to måneder.

Det blir derfor stadig viktigere med en gjennomtenkt mekaniseringslinje som tar høyde for at det stadig oftere kan oppstå behov for å kjøre under ugunstige forhold. Når det er på tide å fornye maskinparken eller bytte ut traktoren, bør det ikke være noe automatikk i at du velger nyeste modell i det du har hatt før. Større er ikke alltid bedre, og det som fungerte i går, er kanskje ikke løsningen for morgendagen. Landbruksteknikk handler ikke bare om hva som gjemmer seg under panseret, men vel så mye hva som skjer i jorda når du tar teknikken i bruk. Og framover vil det handle om i det hele tatt å komme seg utpå jordet.

Bonden er beryktet for at det ikke skal mer til enn en god sesong før alle vansker er glemt, men du gjør lurt i å sko deg for regnværsdagene. De er i stor grad kommet for å bli.

----------------------------------

Bedre Gardsdrift kommer ut ti ganger i året, og er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi fokuserer på teknikk, økonomi og vedlikehold, og har reportasjer fra hele landet. Årlig har vi minst 30 sider traktortester og 25 sider gardsanalyser.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS