Arkivbilde av Ivel
Traktoren feiret 100-årsjubileum i Norge i 2008 da Ivel kom til landet.

17. mai markerer traktorens inntog i Norge

Den 17. mai 1908 kom Norges første traktor til Dønnes hovedgård på Helgeland. Det var en britisk Ivel fra produsenten Ivel Agricultural Motors Ltd.

Publisert

Traktoren ble produsert i tidsrommet 1902 til 1916. I forhold til sine konkurrenter hadde Ivel høy motoreffekt. Den tosylindra boksermotoren kunne yte 24 hestekrefter. Traktoren veide 1680 kilo og hadde tre hjul. 

Etter det Bedre Gardsdrift erfarer skal det bare være 57 eksemplarer igjen av denne traktoren.

Forut for sin tid

Det var den unge Isach Coldevin på Dønnes hovedgård som kjøpte traktoren under et besøk i England. Coldevin hadde fått utdanning ved Landbrukshøgskolen på Ås. Deretter studerte han arvelære og planteforedling i Danmark. Under et opphold på Jylland fattet han også interesse for skogplanting.

Brakte hjem nymotens ideer

Vel hjemme igjen på Dønna gikk han i gang med å realisere alle de moderne ideene han hadde plukket opp i utlandet. Han utvidet meieriet og kjøpte en motorbåt, som hentet melk rundt om i distriktet. Han satset også på storfeproduksjon og gjorde utstrakt bruk av kraftfôr. 

I de luneste liene plantet han 500 mål granskog, samtidig som ha startet planteskole for å forsyne seg sjøl og gardene rundt med granplanter. Grønnsaker ble dyrket både til mennesker og dyr.

Traktoren solgt til Trøndelag

For egen regning ansatte han meierist, gartner og flere agronomer for fjøskontroll og opplysningsarbeid i distriktene. Håpet var at myndighetene skulle se resultatene og deretter gi nødvendig støtte til prosjektene. Slik gikk det ikke, og Isach måtte kaste inn handkleet i 1911. Sjøl utvandret han til USA. 

Traktoren han hadde fått til gards ble solgt til Trøndelag, hvor motorblokka seinere røyk. I og med at det var umulig å få reservedeler til traktoren, ble det også dens endelikt.

Det hører med til historien at vegsjef Arne Løvmo mener å ha funnet et tannhjul som tilhørte traktoren.

Kilder: Jarnhesten, Wikipedia og Tor Arne Aune

Powered by Labrador CMS