Norden slår seg på kyllingbrystet
Det er ikke bare i Norge at vi ser en dreining fra rødt kjøtt til kyllingkjøtt. Tendensen er den samme i nabolandene.
Forrige uke kunne vi fortelle at kjøttforbruket i Norge hadde gått opp med 2,5 prosent i første halvår i forhold til samme periode i fjor. Det var særlig kyllingkjøttet som bidro til denne økninga med en vekst på hele 11 prosent.
Sverige
Tall fra Sverige viser at kjøttforbruket øker også der. I 2016 var det svenske kjøttforbruket per innbygger nærmere 88 kilo målt i slaktevekt, noe som er ny svensk rekord. Svenskene opplever den samme tendensen: En forskyvning fra oksekjøtt til fjærkre.
Danmark
Nå har vi ikke tilsvarende tall fra Danmark, men Landbrugsavisen refererer til omsetningstallene for Coop. Igjen ser vi det samme: Okse-, kalve- og svinekjøtt taper i forhold til lettere kjøttyper som blant annet kylling. Det er særlig aldersgruppa under 35 år som bidrar til endringene i forbruksmønsteret.
Flere unge dropper dessuten kjøtt én ti to ganger i uka. I følge Coops tall har salget av kjøtt falt med 1-1,5 prosent årlig siden 2011