Nærmere 400 bønder vil selge mjølkekvote. Foto: colourbox.com
Nærmere 400 bønder vil selge mjølkekvote. Foto: colourbox.com

390 vil selge mjølkekvote

Fra 2. januar og fram til i dag, tirsdag 7. januar, har Landbruksdirektoratet mottatt 390 påmeldinger om salg av kumjølk-kvoter.

Publisert Sist oppdatert

De foreløpige 390 påmeldingene tilsvarer et volum på mellom 33 og 34 millioner liter kumjølk, skriver Tine rådgiving på sine hjemmesider. Reduksjonen i mjølkeproduksjonen er et resultat av at Norge må avvikle eksportsubsidiene innen 2021. Oppkjøpsordninga pågår fram til 31. mars i år og har som mål å kjøpe ut 40 millioner liter mjølk.

Bedre oversikt mot helga

De 390 påmeldingene som er kommet inn til nå, er basert på elektronisk innmelding. En del vil også sendes Landbruksdirektoratet via rekommandert brev. Det er derfor ventet at tallet vil stige og i slutten av uka vil direktoratet ha en bedre oversikt.

Søkeprosess i to trinn

I flere regioner er det fortsatt ledig volum. Det gjelder Finnmark, Nordland, Rogaland, Buskerud, Trøndelag, Hedmark og Oppland. I andre regioner der volumet er fylt opp, er det mulig å sette seg på venteliste i tilfelle noen trekker søknaden.

Prosessen er delt opp i to trinn. Først melder kvoteeiere inn ønske om å selge – deretter sendes sjølve søknaden om salg av kvota.

Selge deler eller hele kvota

Det er mulig å selge hele eller deler av grunnkvota. Minst 80 prosent av kvotemengden som blir solgt, må selges til staten til en fastsatt pris. Resten kan du selge privat innen egen produksjonsregion. Det er ikke noe i veien for å selge hele kvota til staten.