Håkon Blakkisrud er fortsatt innom fjøset, men det er ikke mye han får gjort.
Håkon Blakkisrud er fortsatt innom fjøset, men det er ikke mye han får gjort.

Åtte måneder etter han fikk korona, er storfebonden fortsatt 100% sjukemeldt

Håkon Blakkisrud var blant de første i Norge som fikk påvist covid-19. Det var i midten av mars. Åtte måneder senere er han fortsatt 100 prosent sjukemeldt.

Publisert

Håkon Blakkisrud (55) driver gard i Eidsvoll på Romerike. Her har han 705 tonn i mjølkekvote, han driver med ammekuproduksjon på limousin og fôrer opp egne NRF-kalver. Med stort og smått går det rundt 270 dyr i fjøset han bygde for fem år siden. Da passer det dårlig å bli sjuk.

Slikt rår vi imidlertid sjelden over, og i mars ble både Håkon og kona smittet av covid-19. Det skjedde omtrent samtidig som at landet ble stengt ned.

Rammet hodet så vel som lunger

Håkon ble sjuk, men ikke så ille at han havnet på sjukehus. Etter at han kviknet til igjen, ble lungekapasiteten hans målt til 47 prosent.

– Det var stusselig. Jeg kom meg aldri igjen, sier Håkon.

I dag er lungekapasiteten oppe i 69 prosent. Bedre, men langt fra godt. Det er likevel ikke lungene som har vært den største utfordringen for Håkon. Det er den kognitive svekkelsen som har oppstått.

Les også: Velferdsordninger er viktige for landbruket

– Jeg gjorde så mye rart. Jeg husket ikke kuene, jeg bestilte feil kraftfôr og betalte fra feil konto. En dag satt jeg i traktoren og fant ikke knappen jeg lette etter, og da skjønte jeg virkelig at noe var galt, sier han.

Han har et ønske om å gjøre mer enn han makter, men opplever at selv de enkleste ting gjør ham utmattet, både fysisk og mentalt.

Vær forberedt på at det kan ramme deg

Etter å ha erfart covid-19 på kroppen selv, råder Håkon nå andre til å forberede seg så godt de kan inn mot vintersesongen. Etter lave smittetall i sommer, har viruset igjen begynt å spre seg i samfunnet.

– Nå som smitten popper opp overalt igjen, vil mange etter hvert bli rammet, og en viss andel av dem vil få harde bivirkninger. Derfor kan det være lurt å gjøre seg noen tanker om hva som vil skje om du ikke er tilstede i drifta. Det er så mange småting som skal gå rundt, så mye informasjon som man er avhengig av å få gitt videre, sier Håkon.

Les mer

Denne artikkelen er et utdrag av en større reportasje som har stått på trykk i Bedre Gardsdrift. Der kan du lese hele den sterke historien og mer om hvordan han har gjort det med drifta mens han har vært sjuk.

De store, gode reportasjene fra bondens praktiske hverdag finner du alltid i bladet, sammen med tester, prøvekjøringer og vedlikeholdsstoffet vårt.

Powered by Labrador CMS