Røsholt maskin solgte tre Mzuri stripesåmaskiner på Agroteknikk 2018.

Økende interesse for direktesåing

På fem år hadde ikke Røsholt solgt mer enn ni direktesåmaskiner totalt. På Agroteknikk solgte de plutselig tre nye.

Publisert

Noe er i ferd med å endre seg, ifølge Nils Jakob Røsholt, daglig leder i Røsholt maskin.

– På Agroteknikk for tre år siden tok vi med oss nesten alle brosjyrene hjem igjen, i år gikk vi tom, sier Røsholt, som tror at konseptet med direktesåing har blitt mer akseptert enn da de startet for fem år siden.

Bra i tung leire

Det var ikke bare brosjyrer det gikk av. På årets Agroteknikk solgte de tre stykker av Mzuri tremeters slepemaskin Pro_til 3T.

– Den ene kunden hadde vi jobbet med litt i forkant, så vi hadde et håp om at han ville komme innom for å kjøpe maskinen på messen. Men de to andre visste vi ikke noe om før de sto der og ville kjøpe. Det betyr at det nå er solgt tolv nye maskiner i Norge. Det er da offisielt mer enn et blaff ettersom det er tosifret, sier Røsholt og ler.

Alle tre er solgt til kunder i Østfold og Vestfold, og skal gå i leirejord.

– Det er på den tyngste leirejorda at vi får de beste resultatene, sier Røsholt.

Vingeglabb

Han forteller at det har vært vanskelig å få innpass i markedet. De mener imidlertid at konseptet er så bra at de er villig til holde maskinen likevel.

– Vår utfordring er at mange bønder i Norge har forsøkt direktesåing, men uten å bruke en direktesåmaskin. De har brukt såmaskiner som ikke er utviklet for direktesåing.

Det som skiller direktesåmaskinen fra vanlige såmaskiner, er måten frøet blir lagt i jorden. Du kjører først ei stripe med gjødsellappen. Deretter går bærehjulet oppå, før sålabben, som er en vingelabb, kommer etter og legger ned såkorn med fem cm avstand.

20 dekar i timen

Når flyten er god, skal du kunne så 20 dekar i timen. Ettersom det lugger godt når du sår i stubb, trenger du en traktor med litt mer kapasitet enn den gjennomsnittlige traktoren i Norge. Mzuri anbefaler minst 180 hk for å dra maskinene som ble solgt på Agroteknikk.

Røsholt maskin har så langt kun solgt kombivarianten av maskinen. Såmaskinen koster fra 750 000 kroner.

Reportasje i BG

Du kunne for øvrig lese mer om erfaringer med bruk av Mzuri i Bedre Gardsdrift nr. 9/2016. Da hadde vi en reportasje om bønder i Østfold som direktesår med Mzuri.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS