
Venter allergivennlig hvete
Forskerne er et skritt nærmere å gi oss allergivennlig hvete.
Forskere har sekvensert 94 prosent av brødhvetens genom. I etterkant av dette er det startet opp en rekke prosjekter som ser nærmere på hveten med utgangspunkt i sekvenseringen. Et av disse prosjektene er NMBU med på.
Sammen med grupper i Australia og Tyskland har Tatiana Belova og Odd-Arne Olsen fra NMBU identifisert 127 nye gener som koder for proteiner som gir ulike former for hveteallergier, inkludert cøliaki. Det skriver NMBU.
Fjerner allergifremkallende protein
– Dette åpner muligheten for å foredle hvetesorter som beholder de kjente kvalitetsegenskapene, samtidig som de ikke skaper allergireaksjoner, sier Olsen.
Dermed skal det i framtiden bli mulig å dyrke hvete der de mest allergifremmende proteinene er endret eller fjernet. Du kan lese mer om prosjektet på NMBU sine nettsider.
Relaterte artikler
-
Superplante til 100 kroner kiloet
Danskene skal i år starte kommersiell dyrking av den proteinrike planta quinoa fra Sør-Amerika. Pris i butikk: 100 kroner kiloet.
-
798 tonn hvete på åtte timer!
New Holland kan smykke seg med en ny verdensrekord. Treskermodellen CR 10.90 klarte å høste 797,6 tonn hvete på en åker i Lincolnshire, England.
-
Gøy på landet men også mindre astma og allergi
De som vokser opp på gard, blant hester, griser, kuer og sauer har mindre sjanser for å utvikle astma og allergier.
-
Forsker: Forgrøden avgjør sjukdomsbildet i hveteåkeren
- Har det vært poteter før hvete er sjansene store for at sjukdomsutviklinga blir enn annen enn om hvete følger hvete, sier kornforsker Unni Abrahamsen (bildet). Nå skal hun studere effekten av både erter, oljevekster, havre og hvete som forgrøde for hvete.