Hvete kan i framtiden bli mer allergivennlig. Foto: Colourbox

Venter allergivennlig hvete

Forskerne er et skritt nærmere å gi oss allergivennlig hvete.

Publisert

Forskere har sekvensert 94 prosent av brødhvetens genom. I etterkant av dette er det startet opp en rekke prosjekter som ser nærmere på hveten med utgangspunkt i sekvenseringen. Et av disse prosjektene er NMBU med på.

Sammen med grupper i Australia og Tyskland har Tatiana Belova og Odd-Arne Olsen fra NMBU identifisert 127 nye gener som koder for proteiner som gir ulike former for hveteallergier, inkludert cøliaki. Det skriver NMBU.

Fjerner allergifremkallende protein

– Dette åpner muligheten for å foredle hvetesorter som beholder de kjente kvalitetsegenskapene, samtidig som de ikke skaper allergireaksjoner, sier Olsen.

Dermed skal det i framtiden bli mulig å dyrke hvete der de mest allergifremmende proteinene er endret eller fjernet. Du kan lese mer om prosjektet på NMBU sine nettsider.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS