Småpotetene fra Bjertnæs & Hoel har tatt opp kampen med imorterte party-poteter og amandine-poteter fra Frankrike.

Norske poteter på offensiven

80 prosent av alle poteter som ble solgt i 2017 er dyrka i Norge. Her representert ved småpotetetene fra Bjertnæs & Hoel.

Publisert

Frilandsgartneriet Bjertnæs og Hoel fra Nøtterøy i Vestfold vant nylig den nasjonale bedriftsutviklingsprisen i landbruket for 2017 og kan på mange måter symbolisere den felles innsatsen som legges for dagen i hele bransjen for å bringe norske poteter til heder og verdighet igjen.

– Etter flere år med stadig økt import, peker pilene endelig rett vei for norskprodusert potet. Andelen norsk potet er i 2017 på det høyeste siden 2011, så dette går rette veien, sier Borghild Glorvigen, fagkoordinator potet i Norsk Landbruksrådgiving (NLR), til egen hjemmeside.

For å være helt nøyaktig ligger den norskproduserte andelen på 79 prosent, men tallet kan først bli bekrefta i juli i år.

Pene poteter prioritert

Når Glorvigen skal forklare årsaken til den norske potetframmarsjen, peker hun i første rekke på det systematiske arbeidet som har vært utført i hele verdikjeden over flere år. Blant annet har Bama og Gartnerhallen hatt et mål om 80 prosent norskandel innen 2017, forklarer koordinatoren.

I tillegg har produsenter, potetforedlere og rådgivingsapparatet hatt et særlig fokus på utvikling og produksjon av visuelt pene poteter.

– Vi kan like det eller ikke, men forbrukerne handler med øyene. Derfor har vi lagt innsats i utvikling og produksjon av pene poteter gjennom fokus på skallkvalitet og skallfinish, sier hun og understreker at pene poteter ikke kommer av seg sjøl. Hun berømmer dyktige bønder og rådgivere for at de har arbeidet systematisk og målretta i mange år.

Må ikke bli en sovepute!

Glorvigen framhever også alle de potetprodusentene som har investert i kjøleanlegg og lagerstyring. Det gjør at det er mulig å tilby norske poteter helt til tidligpotetene kommer og en ny sesong tar til.

Til tross for at norsk potetproduksjon igjen er tilbake på skinnene og vi har dyktige produsenter, ser koordinatoren ingen grunn til å hvile på laurbærene.

– Det går rette vegen, men vi må fortsette den gode jobben. Vi har klima, jord og dyktige produsenter som gjør at alt ligger til rette for å øke norskandelen ytterligere.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS