Fra venstre: Gunstein Dyrdal, Atle Haugnes og Stian Sand Gunnarsen i NLR.
Fra venstre: Gunstein Dyrdal, Atle Haugnes og Stian Sand Gunnarsen i NLR.

Teknikkmøtet 2020 i gang

Over 300 deltagere er samlet for å få en oppdatering på siste nytt innen presisjonslandbruk.

Publisert

I alle tider har bønder brukt redskaper for å dyrke jorda. Framtidens bonde vil ha muligheten til å arbeide mer presis takket være moderne teknologi.

Avlingsregistrering og nye verktøy for å styre maskinene ned til centimeters nøyaktighet blir hverdagen i årene som kommer. Det var hovedbudskapet i innledningen til NLR Teknikkmøte 2020 som startet i dag.

Hva er presisjonslandbruk?

– Definisjonen på ordet presisjonslandbruk er å observere, måle og handle etter variasjoner innenfor en teig, sier Gunstein Dyrdal, rådgiver i maskinteknikk for NLR Vest.

Statistikk viser at ti prosent av landbruksarealet i Norge blir drevet med aktiv bruk av presisjonsverktøy i dag. Denne andelen vil øke mye framover. Det spår de ni rådgiverne som jobber med maskinteknikk i NLR.

Sparte kostnader

Landbruket i Norge bruker diesel for en milliard årlig.

– Du skal ikke spare mange prosent før det blir penger av det, sier Jogeir Agjeld hos NLR.

Avlingsregistrering og behovsprøvd kalking, plantevern og gjødsling vil gi både økonomisk gevinst. I tillegg er det er bra for miljøet.

Mangler kunnskap

Spørreundersøkelser viser at mangel på kunnskap er en av hovedårsakene til at bønder ikke tar i bruk moderne teknologi. Teknikkmøtet 2020 vil kanskje gi noen svar og stimulere til økt interesse for temaet.

Powered by Labrador CMS