Graver opp råtne truser fra enga

Flere steder blir det nå gravd opp råtne truser. Det hele er et stunt for å demonstrere livet i jorda.

Publisert

Det er Norsk landbruksrådgiving (NLR) som først dro i gang aksjonen tidligere i sommer. Da oppfordret de folk til å grave ned bomullstruser og la den ligge i minst to måneder.

Internasjonal kampanje

– NLR satser ekstra på jord, og derfor vil vi ha med deg på et lite underbukseeksperiment. Mikroorganismene i jorda bryter ned bomull, derfor kan ei nedgravd underbukse fortelle oss hvor aktivt jordlivet er, skrev NLR Øst i mai.

Ideen er imidlertid ikke ny. I utlandet har «Soil your undies»-utfordringen gått sin seiersgang i flere år før den nådde Norge.

Nå har det gått både to og tre måneder siden underbuksene ble gjemt i jorda, og flere steder har folk begynt å grave opp restene. For det er virkelig bare rester igjen av bomullstrusene.

Yrende jordliv

– En oppspist truse på høsten indikerer godt jordliv, noe som er med på å si noe om jordhelsa og dermed også dyrkingsforholda, skriver NLR Trøndelag.

Og det må være godt jordliv i Trøndelag, for de har lagt ut et bilde på Instagram der linningen og vaskelappen i syntetisk stoff er alt som er igjen av trusa. Det er ikke stort mer igjen av trusa som NLR Rogaland har gravd opp.

Du kan se resultatene ved å gå inn på #underbuksekampen på Instagram.

Powered by Labrador CMS