I mange land dyreks hovedyngden av jordbær i tunnel. Her fra Portugal. Foto: colorbox.com

Er løsningen jordbær i tunnel?

I sommer har store mengder jordbær på friland i Agder og Rogaland gått dukken på grunn av gråskimmel. Dyrking i tunnel kan være svaret.

Publisert

Seniorforsker Rolf Nestby i NIBIO har lenge ivret for at norsk jordbærproduksjon kommer under tak. Han forteller at over 90 prosent av all jordbær i Spania og England dyrkes i tunnel.

Færre sprøytinger i tunnel

-I tillegg til lengre sesong, større avlinger og jevnere kvalitet, kan bærene også produseres mer miljøvennlig. Tunneler og eventuelt veksthus gir mer stabilt klima uten tilfeldig nedbør. Det betyr mindre problemer med gråskimmelsopp. Antall sprøytinger mot gråskimmel kan reduseres fra normalt fire til fem på friland til to eller færre, hevder Rolf Nestby på instituttets hjemmesider.

Bare ett gangbart sprøytemiddel

Nestbys kollega i NIBIO, seniorforsker Arne Stensvand, er på sin side bekymret for utviklinga der sprøytemidler får redusert virkning på grunn av resistens. I dag er det bare ett godkjent middel i Norge hvor det ikke er påvist resistens mot gråskimmelsopp.

- Det begrenser muligheten for dyrkerne. Integrert plantevern med god dyrkingsteknikk, inkludert riktig sprøyting, blir dermed enda viktigere, sier han og betoner hvor viktig det er å ha tørre jordbærplanter som begrenser spredning og infeksjon av gråskimmelsopp.

-Derfor er regntak eller tunneler det sikreste tiltaket for å unngå større angrep, mener Stensvand.

Full kontroll i veksthus

Ved å dyrke i drivhus tar du jordbærproduksjonen enda ett skritt nærmere full kontroll med vekstbetingelsene, noe som kanskje kan gjøre sprøyting overflødig?

Sjølsagt er det mye dyrere å investere i veksthus, dersom du ikke tilfeldigvis har noen tomme stående. Men du kan hente inn igjen mye ved en god merpris ved å levere jordbær utenom den normale bærsesongen.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS