Ung og lovende: Vårhvetsorten Mirakel avbildet i et forsøksfelt på Ås i 2012, samme år som den ble godkjent.
Ung og lovende: Vårhvetsorten Mirakel avbildet i et forsøksfelt på Ås i 2012, samme år som den ble godkjent.

Gå hjem og så Mirakel!

Det var oppfordringen fra bakeindustrien på Korn 2017, skriver Norsk Landbruksrådgiving på sine hjemmesider.

Publisert

Vårhvetsorten Mirakel har tatt bakeindustrien med storm. I sitt innlegg på Korn 2017 skrøt Inge Sandven fra Norgesmøllene uhemmet av sorten. Mirakel har gode bakeegenskaper med stort vannopptak og god stabilitet. Det betyr at Mirakel gir en deig som kan strekkes utrolig langt, noe som er viktig når det lages grove brød med mange tilsetninger som ikke har bakeegenskaper, blant annet frø.

Blir tatt i mot med åpne armer

Mirakel-mjølet kan brukes i mange sammenhenger og er svært ettertraktet i ulike mjølblandinger. Sandven oppfordret derfor alle som ikke har dyrket Mirakel før, om å gjøre det. Han garanterte at alt kornet som blir levert vil bli brukt opp. Behovet for vårhvete i klasse 1 og 2 er større enn det som dyrkes i dag, kunne Sandven opplyse.

Legdesvak

En svakhet ved Mirakel er at den har et langt og svakt strå. Norsk Landbruksrådgiving har kjørt dyrkningstekniske forsøk med sorten i flere sesonger og testet ut ulike kombinasjoner av vekstregulering og gjødslingsstrategier.

Jan Stabbetorp presentert forsøksresultatene i Mirakel fra 2016. Her viste det seg at Mirakel ikke legger seg flat hver gang. I tre av fem forsøk var det lite eller ingen legde.

-Der hvor en av erfaring vet at det er fare for legde, kan det være gunstig å vekstregulere. Der det ikke er legdefare, er det en tendens til at vekstregulering gir avlingsreduksjon, sa Stabbetorp avslutningsvis.

Powered by Labrador CMS