Til høsten får vi vite hvem som er Norges beste økologiske hvetedyrker. Illustrasjon: colourbox.com
Til høsten får vi vite hvem som er Norges beste økologiske hvetedyrker. Illustrasjon: colourbox.com

Øko-NM i hvetedyrking

Fem økologiske kornprodusenter kniver nå om å få høyest mulig avlingsverdi i vårhveten, melder Norsk Landbruksrådgiving.

Publisert

I det Økologiske Hvetemesterskapet 2017 vil både mengde og kvalitet være avgjørende for utfallet. De fem deltakerne har med seg hver sin rådgiver fra Norsk Landbruksrådgiving (NLR). Sammen har teamet lagt dyrkingsstrategien for skiftet de deltar med.

I juryen sitter Einar Strand, fagkoordinator korn i NLR, Annbjørg Øverli Kristoffersen og Randi Bærland Frøseth, begge fra NIBIO.

and The winner is …

Resultatene av hvetekampen blir offentliggjort til høsten på et arrangement hvor alle deltakerne og dyrkingsstrategiene blir presentert. På møtet vil det også bli diskutert årsakene til resultatene og effektene av ulike tiltak.

− Gjennom økokornkampen vil vi vise hvilket resultat som er mulig å oppnå med økologisk produksjon, seier Torunn Jackson Riise, prosjektleder i Foregangsfylke økologisk korn.

Frista til å forsøke?

Alle som vurderer omlegging til økologisk produksjon kan bestille Økologisk Førsteråd fra Norsk Landbruksrådgiving. Deretter kommer det det en rådgiver på besøk og vurderer muligheter og utfordringer ved en eventuell omlegging sammen med brukeren. Tilbudet er gratis og uforpliktende, kan NLR opplyse.

De fem deltakerne er:

Einar Kiserud, Spydeberg (Østfold), Kjersti og Kristian Narum, Stange (Hedmark), Fredrik André Bakke, Våle (Vestfold), Erling Gjessing, Sande (Vestfold) og Øyvind Pettersen Berg, Snåsa (N-Trøndelag).

De fem deltakerne har ulike produksjoner. To av dem har konvensjonell slaktegrisproduksjon, to har økologisk mjølk- og kornproduksjon, mens den siste er en rein kornprodusent.

Powered by Labrador CMS