Flere alvorlige traktorulykker

2020 ser så langt mørkt ut, også for ulykkesstatistikken i landbruket.

Publisert

Noen plasser er våronna så vidt i gang, andre plasser er de ferdige. Vi er uansett tidlig i sesongen, men likevel kan Arbeidstilsynet rapportere om flere alvorlige ulykker med traktor. En av ulykkene krevde et liv. Den dødsulykken var nummer 24 i landbruket siden 2015.

Fellesnevneren for så godt som alle ulykkene så langt i år er velt etter kjøring i kupert terreng, eller på grunn av ubalansert last.

- Vær varsom og bruk setebelte når du kjører traktor. Dersom du ikke har montert setebelte, så må du ettermontere dette. Å bruke setebelte kan utgjøre forskjellen mellom noen blåmerker og å bli invalid for resten av livet, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim.

Det uoffisielle tallet er så langt under ti alvorlige ulykker i år. Men Nasjonal koordinator for jordbruk og skogbruk i Arbeidstilsynet, Heidi Synnøve Blekkan, forteller om store mørketall. Hendelser som ikke førte til alvorlige skader blir ofte aldri meldt inn. Flere av ulykkene i år er også fortsatt under etterforskning.

- Men vi ser at de ulykkene hvor det er brukt setebelte sjeldent får alvorlige følger, mens ulykkene hvor det ikke er brukt setebelte ofte får alvorlige følger, sier Blekkan.