Akershus Traktor med Komatsu

Akershus Traktor gjør som A-K maskiner og Felleskjøpet, og kompletterer produktutvalget med anleggsmaskiner.

Publisert Sist oppdatert

Små anleggsmaskiner ser ut til å være den nye vinen i landbruksmaskinbransjen. Nå som Akershus Traktor mister Claas, blir de den tredje kjeden som i løpet av relativt kort tid satser på en oppsving med små anleggsmaskiner. Akershus Traktor har valgt Hesselberg og Komatsu som sin partner, og vil tilby gravemaskiner inntil 5,5 tonn og hjullastere inntil 10 tonn. I tillegg skal Akershus Traktor selge Bomag vibroplater fra 50 til 750 kilo.

Små gravemaskiner passer svært godt sammen med Valtra, som har en høy markedsandel blant entreprenører. Dermed blir Akershus Traktor nå totalleverandør for mange entreprenørkunder som kjører Valtra. Salgsdirektør i Akershus Traktor, Tom Erik Eie, ser fram til samarbeidet og forventer en økt omsetning hos kommuner, småentreprenører og borettslag der de allerede har gode kontakter.

Per Ivar Hveem, som har vært salgssjef for Claas siden 2008, blir importsjef for Akershus Traktor og dermed bindeleddet til Komatsu. For hans del er ringen nå på sett og vis sluttet, all den tid han jobbet hos Komatsu-importøren, Hesselberg Maskin, før han begynte i Akershus Traktor. Akershus Traktor har ingen konkrete mål for Komatsu-salget inneværende år, men håper alle de 24 selgerene klarer å selge minst én maskin hver det første året.

Hesselberg har store forventninger til at avtalen med Akershus Traktor skal gi økte markedsandeler på småmaskiner. Akershus Traktor skal selv ha ansvaret for ettermarkedet, mens reklamasjoner skal gå via Hesselberg. Salgssjef for gravemaskiner i Hesselberg Maskin, Kjell Kåre Espedal, påpeker at en moderne 5,5 tonns gravemaskin har overtatt mange av oppgavene som 8-tonnere tidligere hadde. Blant annet fordi de er enklere å transportere og krever mindre plass.

Hva Akershus Traktor videre skal tilby sine landbrukskunder er bare delvis avklart. Som kjent skal de selge Fendt skurtreskere, men ikke i alle områder. De vil også overta salget av Valtra i Vestfold og Telemark, samt overta importen utvalgte redskaper som i dag importeres via Lantmännen maskin. Daglig leder Ole Hveem opplyser at de håper å kunne presentere en komplett kabal i løpet av et par uker.