Trond Buraas fra Graminor (til ventre) kunne gratulere Kjetil Aanstad og Jan Skulstad fra Fiskå Mølle Flisa. Foto: Graminor
Trond Buraas fra Graminor (til ventre) kunne gratulere Kjetil Aanstad og Jan Skulstad fra Fiskå Mølle Flisa. Foto: Graminor

Hedmark best på havre

Fiskå Mølle på Flisa var best på havre i år. Rett bak følger naboene i sør og nord.

Publisert

Fiskå Mølle på Flisa i Solør stakk av med NM-tittelen i havredyrking i 2018. I et tøft år fikk de en korrigert avling på 573 kilo med sorten Våler. Med 22 kg såkorn og 55 kilo fullgjødsel (22-2-10) endte de opp med et dekningsbidrag på 983 kroner. Åsnessokningene lot være å overgjødsle i år.

Havre-NM hadde i år tre deltakere fra Hedmark, Østfold og Trøndelag. Hedmark gjorde storeslem, da andreplassen gikk til Norsenteret på Kongsvinger og tredjeplassen til Mølla på Braskreidfoss. Norsenteret, 40 minutter med bil sør for Flisa, leverte bare tre kilo mindre enn åsnessokningene og et dekningsbidrag på 948 kroner. Braskreidfoss ligger et drøyt kvarter andre veien. De leverte også en betydlig avling på 528 kilo. Dekningsbidraget der endte opp på 931 kroner. I Hedmark var det sortene Våler og Vinger som gjorde jobben.

Fra Glåmdalsregionen var det langt ned til de andre deltakerne, antageligvis mye takket være siltjorda der. Trønderne hadde avlinger opp til 391 kilo med 373 som dårligste felt. Her stakk Mære landbruksskole av med det høyeste dekningsbidraget på 607 kroner, men Felleskjøpet i Steinskjer hade 3åtte kilo mer på målet, men 37 kroner mindre i dekningsbidrag. Her brukte alle deltakerne sorten Haga.

I Østfold var det katastrofeavlinger på mellom 93 og 114 kilo.

Powered by Labrador CMS