Vi har testet muttertrekkere fra DeWalt, Bosch, Makita og Milwaukee.

Finnes det en allsidig muttertrekker?

TEST: Markedet for muttertrekkere virker uendelig stort. Vi har testet fire halvtomstrekkere med flere trinn for å se om det finnes en trekker som kan kalles for «allround» innen landbruket.

Publisert

Det å diskutere verktøymerker er omtrent som å diskutere traktormerker eller fotballag. De fleste har sine preferanser.

Har du en rekke batteriverktøy fra før, er det nok greiest å kjøpe av en muttertrekker i det merket du har batterier til, men hva hjelper det hvis den ikke kan løse oppgavene du skal ha den til å gjøre?

Slik har vi valgt ut muttertrekkerne

Vi valgte ikke den største og ikke den minste, men vi har hentet inn halvtomstrekkere i øvre del av mellomsjiktet til en test.

Etter å ha pratet med mange av de som sitter med importen av de forskjellige verktøymerkene, fikk vi til slutt snevret inn utvalget. To av muttertrekkerne hadde ennå ikke kommet på markedet, og den ene hadde leveringsproblemer og kunne dessverre ikke delta. Derfor sto vi til slutt igjen med fire trekkerne. Vi skulle gjerne hatt med flere trekkere i testen, men om det er en du savner så er det fordi den enten ikke kunne leveres, ikke hadde flere trinn eller passet dårlig med tanke på moment.

Alle fire trekkerne i testen driftes av 18 volts batterier, de har flere trinn for maksmoment og halvtoms verktøyfeste. Finnes det en trekker blant dem som har et trinn som er ømfintlig nok til å løsne motordeksler eller mindre skruer i motorrommet, men som samtidig har et trinn høyt nok til å løsne hjulbolter eller hardsittende muttere på plogen?

Disse har vi testet

Deltakerne fikk beskjed om å levere med to 5Ah-batteri, eller det som var nærmest. Milwaukee, DeWalt og Makita leverte med 5Ah, og Bosch med 5,5Ah da det var det nærmeste alternativet.

Utgangspunktet er dessverre ikke 100 prosent likt med tanke på annonsert maks tiltrekkingsmoment eller løsningsmoment, men vi har fått det så likt som mulig. Milwaukee stilte med ONEFHIWF12E, med maks tiltrekkingsmoment på 1017 Nm. Makita leverte DTW1002RTJ med maks 1000 Nm og DeWalt stilte med DCF899P2 med 950 Nm. Muttertrekkeren fra Bosch hadde ennå ikke kommet på marked, men vi fikk fatt i en til testen. Den heter 18V-1000 og har maks 1000 Nm.

Det skiller altså 67 Nm på trekkerne med minst og størst annonsert tiltrekkingsmoment. På løsnemoment skiller det 125 Nm. Men det er praktisk bruk som teller.

Testingen

Trekkerne kom til oss i forkant av våronna. Slitedeler måtte skiftes og diverse hjulbytter foretas. I tillegg koste vi oss litt ekstra med trekkerne, og skrudde kanskje landesida på plogen av og på noen ganger for å lære oss og kjenne trekkerne.

Vi ville også måle det faktiske momentet og ikke bare stole blindt på tallene annonsene ga. Problemet var at det var tilnærmet umulig å finne en momenttester for trekkere her i landet, men til slutt kom vi i kontakt med Hytorc AS i Stavanger. De har bistått med å måle momentet.

Etter å ha sammenlignet våre brukererfaringer med testresultatene er én ting klart: Det er forskjell på testing og praktisk bruk!

Powered by Labrador CMS