Gulrust i hvete er vanskelig å ta feil av. Foto: Gholè Grieu, NIBIO
Gulrust i hvete er vanskelig å ta feil av. Foto: Gholè Grieu, NIBIO

Hold et våkent øye med gulrust!

Gulrust er tilbake i hveteåker´n. NIBIO ber deg være obs på soppsjukdommen som kan forårsake store avlingsreduksjoner.

Publisert

Det er lett å få øye på gulrust-symptomene: gul-oransje pulveraktige sporehoper på bladene, skriver NIBIO.

Nye raser av gulrust

På 1980-tallet hadde vi store problemer med gulrust i hvete, men nye og resistente sorter satte en effektiv stopper for sjukdommen. Fra 2014 er gulrust igjen observert i både høst- og vårhvete i form av nye raser. Dette skyldes at vi har fått inn de samme nye rasene som har spredd seg i Danmark og Sverige, samt i flere andre europeiske land.

VIPS som våpen

NIBIO sier det er viktig å komme i gang med tiltak tidlig, slik at angrepet ikke får utvikle seg. Et viktig våpen i kampen mot gulrust er VIPS (Varsling Innen PlanteSkadegjørere). Dersom du legger inn dine observasjoner i VIPS, bidrar du til forskninga mot sjukdommen. Data fra ulike sesonger kan nemlig sammenholdes med klimadata og danne grunnlag for nye modeller og varsler i VIPS.

Mirakel holder stand - foreløpig

NIBIO tar også vevsprøver med jevne mellomrom og Norsk Landbruksrådgiving bidrar med prøver fra andre deler av landet. Prøvene blir DNA-analysert for å kartlegge samspillet mellom klima, korn og ulike soppsjukdommer.

I forsøk på Ås er det tydelig at sortene Zebra og Bjarne er utsatt for gulrust, mens Mirakel foreløpig går fri. Men det er umulig å si hvor lenge Mirakel holder stand, da det stadig kommer nye varianter av gulrust som kan bryte ned resistensen hos sorten.

Les deg opp på gulrust i NIBIOs Plantevernleksikon

Powered by Labrador CMS