For raus med fosforet?
Nibio ber grønnsaksdyrkere om å vise måtehold når det gjelder tilførsel av fosfor og å ta hensyn til de ulike kulturenes evne til å nyttiggjøre seg fosforet i jorda.
Lavere jordtemperatur og kortere vekstsesong her i nord gjør fosforopptaket mindre effektivt og grønnsakene har dårligere forutsetninger for å utnytte fosforreservene i jorda. For å kompensere for dette har grønnsaksdyrkerne tidligere vært rundhåndet med fosforet, noe som igjen har resultert i overskudd av fosfor – spesielt på typisk grønnsaksjord.m
30-40% reduksjon
Etter utallige feltforsøk i de ulike grønnsakskulturene anbefaler nå Nibio-forskerne at fosfortilførselen reduseres.
– Etter de nye anbefalingene er normgjødslingen til de fleste grønnsaksslaga blitt redusert med gjennomsnittlig 1,5 kg P/daa, sier pensjonert Nibio-forsker Erling Stubhaug.
Fosforgjødslinga kan dessuten reduseres ytterligere dersom fosforinnholdet i jorda er høyt. Dette betyr i praksis en reduksjon på 30-40 prosent i norsk grønnsaksproduksjon.
Rotsystemet avgjørende
Stubhaug påpeker at det er viktig å utnytte fosforreservene i jorda mer effektivt. Det gjør du best gjennom et vekstskifte mellom forskjellige grønnsaker med ulik evne til å ta opp fosfor fra jorda.
– På grunn av at grønnsaker har ulikt rotsystem, har de ulik evne til å utnytte fosforet i jorda. Kålvekster som hodekål, brokkoli, blomkål og rosenkål, har dype røtter med masse rothår. De vil kunne unytte fosforreservene i jorda godt, og du kan tilføre mindre fosfor enn balansetilførsel tilsier, forteller Stubhaug.
Løk og purre derimot, som har røtter uten rothår og gjerne grunnere rotsystem, har behov for fosfortilførsel over balansepunktet.
Legg til rette for røttene
Jordstruktur, fuktighet og temperatur er viktige faktorer som påvirker fosforopptaket til planterøttene. For å bedre dette opptaket, anbefaler Nibio-forskerne deg om å legge til rette for gode jordforhold som fremmer gode vekstvilkår for røttene.