Celina-pæra opplever stor suksess i utlandet med sine røde "kinn" og gode egenskaper. Foto: Graminor

Alle elsker Celina

Den nye, røde, norske pæresorten Celina tar det internasjonale markedet med storm, skriver Graminor.

Publisert

Til nå har fruktbønder i Europa; Belgia, Spania, Slovakia, Frankrike, Italia og Sveits sikra seg retten til å plante Celina-trær. Det samme har Sør-Afrika, Marokko, Australia, USA og Chile. Flere land banker på døra, forteller Stein Harald Hjeltnes, fruktforedler i Graminor og mannen bak den nye pæresorten.

Glatt og med røde kinn

Fruktbøndene i Norge kjenner også sin besøkelsestid og har sikra seg retten til Celina, som både smaker godt og holder seg godt ved riktig lagring. I motsetning til den dominerende sorten Conference har Celina glatt, tynt skall og røde «kinn».

I Norge ble de første Celina-pærene solgt i butikk i 2015.

Vi spiser nesten ikke pærer

Her hjemme har produksjonen av pærer gått nedover i flere år og det produseres nå mindre enn én kvart norsk pære per innbygger. Dette skyldes både landbrukspolitikken og importen. Ikke spiser vi så mye pærer som før heller og de norske pærene taper ofte konkurransen med import-pærene, sier Hjeltnes, som også nevner dårlige vekstvilkår for mange pæresorter i det norske klimaet med både for kort sesong og lave temperaturer. Derfor har foredlerne i mange år arbeidet med å utvikle en pære for norske forhold.

Du finner Celina i butikken

Målet er å høste mellom 1000 og 1200 tonn Celina-pærer innen ti år. De siste 10 åra har norsk pæreproduksjonen i snitt vært knapt 200 tonn til konsum. 2018-sesongen ser bra ut så langt, og det forventes 30 tonn norske Celina-pærer til konsumsalg. Kvantumet er litt mindre enn forventet, men blir raskt økende i årene som kommer, tror pæreforedleren.

Allerede i høst kan du sannsynligvis finne både norske og importerte Celina-pærer i butikkene.


Suksess i Sør-Afrika starta ballet

Utviklinga av den nye sorten starta allerede i 1985 da kryssinga ble gjort. Frøplanter ble alet opp og selektert fram til 1996 før de ble poda opp til forsøk på Njøs, Graminor si avdeling i Sogn og Fjordane. Det første forsøket ble planta i 1997. fem år seinere var sorten klar for testing flere steder i verden. Det var positive tilbakemeldinger fra blant annet Sør-Afrika som fikk ballen til å rulle internasjonalt, skriver Graminor, Utenlandske fruktdyrkere og frukthandlere viste fort stor interesse og trær ble produsert og planta flere steder i verden. I dag er 860 000 Celina-trær planta utenfor Norge, hovedsakelig i Belgia og i Sør-Afrika.

I Europa og resten av verden markedsføres Celina under varemerket QTee®.

Powered by Labrador CMS