Vil melk fra kua måtte vike for syntetisk framstilt melkeprotein. Foto: Colourbox
Vil melk fra kua måtte vike for syntetisk framstilt melkeprotein. Foto: Colourbox

Skal lage syntetisk melk

Hvis du trodde det stoppet med kunstig kjøtt, tok du feil. Nå kommer syntetisk melk.

Publisert Sist oppdatert

Først kom nyheten om at kjøtt skal dyrkes i laboratorier. Nå er det melk som skal framstilles i laben.

Vi skulle tro at det var tilstrekkelig med alle de melkefrie alternativene som allerede finnes: risdrikk, havredrikk, mandeldrikk, soyadrikk og flere til. Men nå er det altså forskere i gang med å framstille melk som ikke kommer fra kua.

GMO og fermentering

Ikke uventet kommer dette fra California i USA, der oppstartsselskapet Perfect Day skal ha hentet inn over 300 millioner kroner fra investorer.

Produktet skal ifølge selskapet selv framstilles ved hjelp av genetisk modifisert mikroflora, som gjennom fermetering skal produsere melkeprotein i form av kasein og myse. Resultatet skal altså bli «kufri kumelk».

Men protein er som kjent bare en bestanddel av melka. Vel så viktig er melkefettet, spesielt for drikkeprodukter. Om selskapet klarer å gjenskap det, blir ikke nevnt. Dermed kan det være grunn til å tro at produktet først og fremst vil være egnet for osteproduksjon og kanskje yoghurtprodukter.

Støtter snille melkeprodusenter

Skal vi tro nettsiden er ikke grunnleggerne likevel ikke motstandere av landbruk eller husdyrhold.

– Vi støtter helhjertet de utallige melkeprodusentene som driver et bærekraftig landbruk og som genuint bryr seg om dyra. Vi er motstandere av et uetisk landbruk som ikke er bærekraftig, noe som ofte er tilfelle i industrilandbruk, skriver de på nettsiden.

Den syntetiske melka er ennå ikke tilgjengelig som kommersielt produkt, men selskapet ser for seg at det vil bli tilgjengelig om et par års tid.