Foto: Bredal
Foto: Bredal

Bredal øker spredebredden

Kalk- og gjødselvogna K-XE sprer opp til 48 meter.

Publisert

Tidligere har den maksimale spredebredden vært på 16 meter. Nå har Bredal utviklet et sammenleggbart spredeaggregat som øker spredebredden til 30 meter på kalk, 48 meter for kunstgjødsel og 40 meter for urea.

Samme transportbredde

To hydraulisk drevne spredetallerkener monteres 6 meter fra hverandre og forsynes via to 40 cm brede hydrauliske transportbånd. Hele aggregatet felles opp under transport, slik at vogna får samme bredde som ei tradisjonell vogn.

– Det er en stor fordel med en spredebredde på 30 meter, fordi kjøresporene på 24 og 30 meter kan benyttes. Kalken vil kunne spres etter såinga, og dette bidrar til høyere fleksibilitet enn tidligere, fordi bonden måtte spre ut kalken før såing, uttaler Jacob Bangsgaard fra Bredal i en pressemelding.

Egen hydraulikk

Hvis ikke traktoren leverer nok olje kan K-XE vogna utstyres med eget hydraulikksystem, drevet av traktorens kraftuttak. Vognene tilbys i tre modeller, de to største med boggi. Volumet er fra 8,6 til 16 m3 og med et karmsett kan volumet økes med 2-5 m3.

To versjoner

Vogna finnes i to versjoner, den ene med seksjonskontroll og den andre uten. I tillegg har vogna et system for kile- og kantspredning. En tilt-sensor justerer tildelingen i ujevnt terreng. Alle funksjoner på vogna kan styres med en Isobus-terminal. Variabel tildeling er også mulig, da med data fra satellitt- eller gjødslingskort.

Powered by Labrador CMS