Mattis Bårnes lokker villsauer med litt kraftfôr.
Mattis Bårnes forteller om mannevonde værer og deler andre glimt fra hverdagen som bonde i Troms.

Sauebonden som tok LinkedIn med storm

Mattis Bårnes har klart å gjøre karrierefolk på LinkedIn interessert i mannevonde værer.

Publisert

- Har du noen gang stått med hånda inni en sau og samtidig ringt din svigerbror, midt på natta? spør Mattis Bårnes på LinkedIn i dag.

Med stadig færre bønder rundt oss blir det stadig flere som ikke har et forhold til landbruket lenger. Bonden og hverdagen i gardsdrifta er i ferd med å bli noe fremmedgjort. Da blir det stadig viktigere å knytte kontakten mellom bygd og by, mellom bonde og barista.

En som har gjort det, er Mattis. I stedet for å krangle med andre bønder på Facebook eller okke seg over hvor lite samfunnet betaler og forstår, har sauebonden fra Troms valgt en litt annen retning. Han har tatt til LinkedIn, blant skjortekledde menn og velfriserte damer, og framsnakker landbruket der.  

"Bondeknøl. Sprer møkk i feeden din," står det i tittelfeltet der andre setter adm.dir, hodejeger eller kommunikasjonsekspert.

Jobbsøking ble landbruksprat

Interessen for LinkedIn kom etter at han oppdaget LinkedIn-guru Fredrik Fornes på Instagram. Mattis, som på den tiden var ute etter en jobb han kunne ha ved siden av gardsdrifta, ble inspirert til å lage seg en profil på LinkedIn. Tanken var å ha en profesjonell jobbsøker-profil. I stedet ble det sau og gardsdrift i monitor.

– På LinkedIn er det mange som, litt flåsete sagt, ikke kan bak og fram på en sau, men som vil vite mer og er nysgjerrige. Jeg kan bruke denne plattformen hvor det nesten ikke er bønder til å knytte bånd mellom de som produserer og de som konsumerer, sier han.

Ble bonde ved en tilfeldighet

Mattis bor ved Lyngsfjorden med kona Ingunn Bårnes, fire barn, 70 vinterfôra sauer og noen høner. De har 160 dekar dyrkamark i tillegg til en del skog og myr. Her har de drevet gard siden 2020. Da var Mattis 32 år og Ingunn 30 år.

Det var ikke gitt at sykkylvingen Mattis skulle bli bonde. Han har ikke vokst opp på gard, selv om mora kommer fra bondeslekt i Trøndelag. Med en bestefar som var bonde, var yrket derfor ikke helt fremmed for ham, men han hadde ingen erfaring med det selv. Ingunn kommer riktignok fra gard, men den hadde broren hennes tatt over. Da Mattis og Ingunn flyttet til Troms i 2018, var det derfor kun med tanke på å komme nærmere familien i nord.

Og en av dem som de kom nærmere, var onkelen til Ingunn. Han drev et sauebruk, og Mattis var innom og hjalp litt til iblant. Etter å ha hjulpet til på garden et års tid, tok svigerfar til Mattis ham til side for et alvorsord.

– Du må jo snart svare ham.

Mattis sto der som et spørsmålstegn. – Svar på hva da?

– Om du skal ta over garden eller ei.

Og slik gikk det til at Mattis og Ingunn ble sauebønder.

– Jeg hadde aldri tenkt på å bli bonde, men jeg hadde alltid sett opp til bønder. Det har alltid vært en hederstittel etter bestefar, sier Mattis.

Å bli bonde uten annen erfaring enn den han hadde plukket opp mens han gikk der og hjalp litt til, innebar at han måtte lære raskt.

– Jeg kjørte traktor for første gang etter at vi hadde skrevet under på kontrakten, sier han.

Kommer langt med humor

Nå bruker han disse erfaringene og blikket han har på næringen som en som snublet inn i den fra utsiden, til å snakke om gardslivet på en måte som engasjerer andre. Og fordi han snakker med varme og humor, med innlevelse og hjerte, blir folk engasjerte.

– Jeg vil gjøre landbruket mer relevant, og da må jeg ta det ned på det grunnleggende og vise hvordan det er. Jeg bruker humor, enkle fakta og kommuniserer på en enkel måte, sier Mattis om oppskriften på suksessen.

Nominert til pris

Han har valgt seg et publikum som vanligvis ikke er i kontakt med landbruket. På seks måneder har han rukket å få 1200 følgere på LinkedIn og bli nominert til Årets stjerneskudd, og det på en plattform beregnet for karriere og nettverksbygging.

Mattis Bårnes
Sauesanking er blitt en del av årsrytmen for Mattis Bårnes etter de tok over gardsdrifta i Troms.

– Jeg tenker at det først og fremst er moro for landbruket at en gardbruker har vært nominert til en pris på en LinkedIn-konferanse i Oslo. Jeg tar det som en seier i seg selv, sier Mattis, som måtte se seg slått på målstreken.

Når han deler noe fra bondehverdagen, får han hjerter, tommel opp og positive kommentarer. «Jeg blir så stolt og nasjonalromantisk og idealistisk og optimistisk bare av å lese innleggene dine,» skriver en av følgerne under et innlegg.

– Jeg har fått bare god respons. Jeg opplever LinkedIn som et positivt og raust miljø, og jeg har fått mange kommentarer på at «dette trengte vi på LinkedIn, for det har vært mye av det samme».

Viktig for rekrutteringen

Og det har Mattis gjort. Han har gitt landbruket et ansikt overfor en gruppe som før har hatt lett for å snu seg bort fra møkklukta.

– Jeg håper flere bønder vil fortelle ut fra sitt perspektiv hvordan det er å være bonde. Snakk både om de utfordrende og de fine sidene ved det. Det tror jeg er viktig for rekrutteringen, sier han.

- Jeg tenker også at det er viktig å knytte bånd mellom oss som produserer mat og de som spiser den. Det er hovedmålet mitt på LinkedIn. Vi må rett og slett drive litt relasjonsbygging.

Powered by Labrador CMS