0615-gardsdrift
0615-gardsdrift

Bedre gardsdrift 6/2015

New Holland har lagt brenselcellene på is. Nå er det metan som gjelder. Vi har prøvekjørt gasstraktoren MethanePower på forsøksgarden La Belotta utenfor Torino.

Publisert

Bedre Gardsdrift er Norges eneste frittstående landbruksfagblad. Vi tør å mene noe. Bedre Gardsdrift fokuserer på teknikk og økonomi, og kommer ut 10 ganger i året.

I Bedre gardsdrift 6/2015 kan du lese om følgende:

Leder - Sparer seg til ulykker «Sikkerheitsbelte og sunt mannvit er gratis og tilgjengelig for alle. Noko som ikkje er like lett, er å sikre at alle har tid og økonomi til å halde maskinparken i forsvarleg stand.»Les lederartikkelen her.

" Småmiks - Nytt og nyttig, stort og småttNyttige tips, bransje- og produktnyheter.

Småsmart - Traktor og redskapDet er flere smarte løsninger hos Kristian Loe og Terje Lilleås enn hva vi fikk plass til i forrige nummer. Her kommer flere og sikre tips fra Loe og Lilleås.

Traktortest - Massey Ferguson 5613 Dyna-4Med integrert lasterspak med transmisjonsbetjening, lavt panser og en stille og oversiktlig hytte, frir Massey Ferguson 5600 spesielt til bønder med mye frontlasterarbeid.

BG-juss - Festeavgift og vindkraftverk Grunneierne har mest grunn til å være fornøyd med de nye reglene for tomtefeste. Festerne er misfornøyde og varsler omkamp i Strasbourg.Kommunene får nå bestemme om det skal bygges små vindkraftverk på inntil en mega watt (MW). Det vil si små anlegg som kan gi strøm til 160 husstander.

Nytt fra Zetor - Crystal er tilbakeEtter 26 år skal Zetor igjen bruke Crystal-navnet på sine største modeller. Først ut i den nye Crystal-serien er Crystal 140 og 160.

Nytt fra John Deere - Mer komfort på mindre 6RJohn Deere oppgraderer de små og mellomstore traktormodellene i 6R og 6M-seriene til å bli like sine større søsken. I tillegg kommer nye og avanserte frontlastere.

Nytt fra Claas - Nye treskere og grasutstyrLexion 700 får nytt 4D renseverk, sikrere innmating og ny halmkutter. I tillegg får belteutgavene av 770 og 780 korntank på 13 500 liter.

New Holland MetanPower - Med biogass på tankenNew Holland har lagt brenselcellene på is. Nå er det metan som gjelder. Vi har prøvekjørt gasstraktoren MethanePower på forsøksgarden La Belotta utenfor Torino.

Biogass i landbruket - Koster mer enn det smakerDet er et politisk ønske om å utnytte husdyrgjødsel til biogass i landbruket, men er utfordringene større enn mulighetene?

Verksted og vedlikehold - Luftfylling av slangeløse dekkÅ pumpe opp et slangeløst dekk kan være problematisk uten spesialvertøy. Men med enkle hjelpemidler kan du slippe turen til dekk verkstedet.

Årets lærling 2016 - Vi girer opp til AgroteknikkI forbindelse med Agroteknikk 2012 fikk Bedre Gardsdrift et spesielt ansvar for å slå et slag for landbruksmekanikerfaget. Den oppgaven tar vi med glede på oss i år også.

Fra lærling til mekaniker - Slik er fagprøvaFør fagbrevet kan utstedes må kandidaten avlegge praktisk prøve. Vi var med da Vegard Bækkelund tok fagprøva etter to år som mekanikerlærling.

Ventilasjon i potetlageret - Over- eller underluft?Skal et potetlager ha kontinuerlig sirkulasjon av små luftmengder, eller periodevis sirkulasjon av store luftmengder? Ekspertene strides.

GEA Monobox - Ny robot opp til 70 kyrSiste store nyhet fra tyske GEA er en robotisert melkekarusell med inntil 80 melkeroboter. Mest interessant for Norge, er den nye enkle roboten Monobox, hvor basisen også brukes i melkekarusellen.

Førerløs traktor - Universell løsning for alle traktorerHusker du norskamerikaneren Terry Anderson fra Nord-Dakota? Han utviklet en fjernstyrt traktor, men nå går han et skritt videre med et system som kan gjøre de fleste traktorer førerløse.

Brukerundersøkelse, del 2 - MF, Valtra og New HollandTrivelig arbeidsmiljø i hytta, men dårlig hyttefjæring. Misnøye med hydraulikkuttakene, og for liten terminal i armlenet. Lettbetjent, men kranglete hydraulikkventiler. Vi gir deg traktorbrukernes tilbakemeldinger.

Årets traktor 2016 - Her er finalisteneMed den nye kategorien ”Best utility”, eller på dårlig norsk ”Beste allround traktor”, er årets finale mer aktuell for norske bønder enn noen gang.

Tun, hus og hage - Lag gode uteplasser– Etter en lang vinter er nordmenn, bønder inkludert, solhungrige og søker ut i hagen så fort været tillater det. Det krever gode og lune uteplasser, sier Rune Vik i Valdres.

Melkemaskinens historie, del 2 - Sugemaskinen fester grepetKombinasjonen av pulserende suging og en spenekopp med to kammer gjorde mjølkemaskinen funksjonsdyktig i begynnelsen av 1900-tallet. Ved å videreutvikle disse to nyvinningene ble sugemaskinen enerådende utover i 20-årene.

SkogsElmia, del 2 - Mer fra de svenske skogerBlant utstillerne på SkogsElmia fant vi flere nordmenn, deriblant Duun. De demonstrerte vedmaskinen VM 320, som er ny av året

BG junior - De unges egen side Bildequiz

Veteranen - Allgaier Porsche A133, 1955-modellI 1937 fikk Ferdinand Porsche i oppdrag av Adolf Hitler å konstruere en enkel traktor for folket. På grunn av krigen ble prosjektet utsatt, men i 1949 sto Porsche-traktoren klar.

Powered by Labrador CMS