Kunnskapsløft for landbruket

Fra Bedre gardsdrift 7/2015: «Vi har tidligere tatt til orde for en mer offensiv mediestrategi fra landbruket, og vi blir mer og mer overbevist om viktigheten av dette. Landbruket er på alle vis tjent med et generelt kunnskapsløft om norsk matproduksjon.»

Publisert

Du kan skrive inn kommentarer nederst

I dag gjør internett og sosiale medier det mulig for hvem som helst å skrive hva som helst til hvem som helst. Ytringsfriheten er viktig, men gir også særinteresser mulighet til å spre populistiske og misvisende ytringer i både åpne og lukkede fora. Samtidig er kunnskapen om norsk matproduksjon skremmende lav hos mange. Denne uvitenheten, kombinert med ytringer fra ytterliggående debattanter, er en trussel mot landbruket og matproduksjonen her i landet. Enten temaet er ulv, matjord eller beitekrav for kyr, vil de som ikke har grunnleggende kunnskap om emnet ta det som skrives for god fisk. Dersom disse ytringene blir stående uimotsagt, kan det få alvorlige konsekvenser.

Vi har tidligere tatt til orde for en mer offensiv mediestrategi fra landbruket, og vi blir mer og mer overbevist om viktigheten av dette. Landbruket er på alle vis tjent med et generelt kunnskapsløft om norsk matproduksjon. Men dette kunnskapsløftet må i så fall næringa sjøl ta ansvar for. Næringa må enkelt og greit ta grep, komme på forskudd og sette dagsorden. Utfordringen er hvordan dette kan gjøres på best måte.

Åpen gard, Bondes torg og høsttakkefest er eksempler på hvordan landbruket profilerer seg overfor forbrukerne. Utfordringen er at disse aktivitetene ikke skjer der de trengs mest, i byene, hvor det er flest folk og kunnskapen om landbruk og matproduksjon er minst. Noen har kanskje en bestefar eller onkel som var bonde, men de blir det stadig færre av.

Bonderomantikk og Farmen har fått nordmenn til å klistre seg foran TV-ruta, men her snakker vi underholdning, ikke opplysnings- TV. Svensk TV4 gir et litt mer realistisk og informativt bilde av landbruket. Gjennom seriene Beste bonden og Unge bønder har folk fått et innblikk i hva moderne landbruk faktisk er, og hvilke utfordringer landbruket står overfor. Mens Beste bonden med Gunde Svan i spissen frir til konkurranseinstinktet gjennom landbruksrelaterte oppgaver, sørger Unge bønder for et usminket innblikk i unge bønders hverdag på den svenske landsbygda. Her får vi blant annet være med på kalving, nødslakting, innhøsting og reparasjon av gjødselrenna.

Lykkelige kyr på melkekartongen og hjelpsomme bønder i urbant miljø på TV2 styrker unektelig bøndenes yrkesstolthet. Et kunnskapsløft derimot, er mye mer krevende og utfordrende. Vinterveiens helter, der vi følger barske bilbergere på norske vinterveier, tar bokstavelig talt norske TV-seere med storm. Dramatikken på norske gardsbruk er i utgangspunktet mindre, men vi er overbevist om at konseptet også vil fungere med bønder som hovedpersoner. Vi håper næringa tar ballen, og at norske TV-seere får nyte moderne matproduksjon, med kalvestell, melkerobot, GPS-styrt bakketresker og planteforedling i HD-kvalitet.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS