Hvor er nabokjerringa?
Vi synker sammen i stolen hver gang en ny dyretragedie avdekkes. Det har vært mange av dem i det siste, avmagrede dyr, dyr døde av sult og dyr som står i møkk til buken. Ekstrem dårlig PR for landbruket, som en medierådgiver ville ha uttrykt det.
Disse tilfellene står i grell kontrast til det bildet vi ønsker at omgivelsen skal ha av norsk dyrehold.
Her på berget er dyrene som et familiemedlem å regne! Hvert individ har eget navn og omtales ikke bare som et nummer. Vi liker å slå oss for brystet og si at vi er verdensmestere i dyrevelferd. Freia-reklamen for mjølkesjokolade må være sjølve inkarnasjonen av en slik tankegang.
Med litt romantisk Grieg-musikk i bakgrunnen kommer vi vel ikke nærmere himmelen.
Dreier seg om enkelttilfeller
De aller fleste behandler dyra sine godt og med respekt. Dette dreier seg om enkelttilfeller. Menneskelig tragedie, er forklaringen som går igjen i media.
Sjuke mennesker som sårt trenger til hjelp. Men hvorfor har de ikke fått hjelp da, vil ungdomsskoleeleven vite?
Er det ingen som har tatt signalene?
Har ingen varselklokker kimt? I ettertid kan vi saktens se symptomer på at noe var galt fatt. Lever virkelig mange norske bønder i et menneskelig vakuum uten innsyn fra omverdenen? Hvordan er dette mulig i et samfunn som er så stappfullt med duppeditter for kommunikasjon?
VI må være våkne
Vi tar det for gitt at faglagene i landbruket, landbrukshelsa, HMS-tjenesten, veterinærmyndighetene og alle gode krefter umiddelbart tar tak i problematikken på et overordna plan.
Men til sjuende sist er det vi; familie, venner og naboer som må være årvåkne og ta affære når alt ikke er som det skal. Et besøk i fjøstida kan være en begynnelse. Det er lett å gå rundt grøten når det dreier seg om psykiske lidelser. Men et direkte spørsmål kan være nok til at demningen brister.
Vi trenger nabokjerringa
Gro Harlem Brundtland etterlyste i si tid nabobkjerringa; denne allesteds nærværende dama som hadde full oversikt over hva som skjedde i nabolaget, og som greip aktivt inn når noe tok en feil retning.
Vi trenger nabokjerringa over hele landet! I likestillingens navn må det gjerne være en mann. Poenget er bare at vi bryr oss, stikker innom og slår av en prat.
Dersom et medlem av bygdesamfunnet trekker seg tilbake og gradvis isolerer seg, er det ingen grunn til å la det skje uten inngripen. Sjøl om du blir jaga den ene dagen, skal du stå på garden igjen neste dag!