To nye bringebærsorter

Nykommerne «Ninni» og «Agat» skal ta opp kampen med den dominerend, skotske bringebærsorten «Glen Ample».

Publisert

På ti år har norsk bringebærproduksjon økte fra 340 til 1433 tonn. Den skotske sorten Glen Ample står for hele 95 prosent av produksjonen.

Norske Ninni

Nå er det altså to ny sorter som ypper seg, skriver Nibio. Etter femten års forskning, kommer en ny norsk sort neste i år. Den har fått navnet Ninni og er kvalitetsmessig bedre enn Glen Ample.

– Søtere og fastere med bedre holdbarhet, sier foredler Dag Røen ved Graminor sin avdeling Njøs i Sogn. De har utviklet den nye sorten, som har fått svært gode tilbakemeldinger etter utprøving.

Men bedre smak og holdbarhet er ikke nok for å gi suksess. Dyrkerne ser også på plukkekapasitet og andre egenskaper.

Agat og Anitra

Men Graminor Njøs har også flere norske bringebær-ess i ermet. I 2017 kommer Agat, som også har bedre smak og kvalitet enn Glen Ample. I tillegg er en ny industrisort, Anitra, så vidt kommet i salg.

Utvider sesongen

Ninni går ti dager lengre enn Glen Ample, og kan være med å strekke sesongen, sier Åge Jørgensen. Han mener det ikke så stort poeng å øke produksjonen i toppsesongen, men i stedet finne sorter og dyrkingssystem som kan utnytte tida utenfor hovedsesongen, altså vår og høst.

– Men sjøl om Ninni eller andre slår til, vil skotske Glen Ample være hovedsort i mange år, sier Dag Røen.

Powered by Labrador CMS