Dyrker moreller i veksthus
ROGALAND: Jøran Wiig planta 580 morelltrær i et gammelt tomat-veksthus i fjor. I år leverte han de første søtkirsebærene 2. juni.
Dermed var produsenten fra Orre i Klepp kommune den første til å levere norske moreller i år. Sammen med ti andre dyrkere i Rogaland er Wiig med i et nytt forskningsprosjekt som skal teste ut og utvikle nye metoder for å dyrke moreller i veksthus og i tunnel. Nye dyrkingsteknikker øker avlingene og forlenger sesongen. Dessuten kommer de norske morellene kommer stadig tidligere og i forbedret kvalitet.
Flere tomme veksthus står og venter
Jøran Wiig har 20 mål med tomat i veksthus. Det er i ett av de avdanka tomatveksthusene han nå tester ut ulike morell-typer. Han er veldig fascinert av denne måten å dyrke på og er optimistisk, samtidig som han innser at det er en vei å gå før alt blir optimalt. Men det skal ikke stå på antall veksthus. Han har flere utrangerte drivhus som kan være aktuelle å dyrke moreller i.
Betaler seg allerede førsteåret
Rådgiver Åge Jørgensen i NIBIO mener det er et rimelig alternativ å utnytte de gamle veksthusene.
– Et ferdig planta morelltre med potte og jord koster rundt 200 kroner. Om du høster tre kilo per tre det første året, er produksjonsapparatet i all hovedsak betalt. Hvor lenge du kan ha treet i produksjon, har vi ennå ikke fått prøvd ut, men vi håper på sju til åtte år, sier Jørgensen, som aldri ville rådet noen til å bygge nye drivhus for å dyrke moreller. I motsetning til tomat trenger du ikke å tilføre energi for å dyrke søtkirsebær i veksthus, men du kan fortsatte gjøre nytte av de andre teknikkene i et slikt bygg.
Tusen trær per dekar
Vanligvis blir moreller dyrka på friland med plastdekke og i plasttunneler. Her blir trærne plante rett i bakken. I prosjektet dyrker de trærne i 35 liters potter/plastsekker og tester ulike vekstmedium, sorter, grunnstammer, formeringsmetoder, samt klimastyring og gjødselvanning basert på kunnskap fra veksthusnæringa.
Mens du vanligvis planter 150 morelltrær per dekar på friland, blir det i prosjektet gjort forsøk med hele tusen trær per dekar.
Kan få fram moreller til 17. mai
I dag er Tyrkia den største konkurrenten på markedet. Wiig må innrømme at de tyrkiske morellene smaker godt og at de ikke kan konkurrere på pris. Til gjengjeld er fordelen med å dyrke i veksthus at bæra kan henge lenger på trærne, slik at de blir større og søtere.
Med tid og stunder ville det også være mulig å levere moreller allerede til 17. mai, men det er kanskje på slutten av sesongen at de største markedsmulighetene er, sier Wiig avslutningsvis.