FK med «müsli» til fjørfe
Svenskene har god erfaring med å fôre høner med «müsli»; bedre verpeprosent, høyere klekkbarhet og lavere dødelighet. I høst følger FK etter.
Felleskjøpet Agri har lenge drømt om å kopiere ideen til svenskene med å fôre slaktekyllingforledsre med müsli, men har manglet produksjonsfasiliteter. Da det nye kraftfôranlegget på Kambo ved Moss ble bygd, var ett av kravene at fabrikken skulle kunne produsere fôr med grov struktur. FKs müsliprosjekt er nå i full gang og I løpet av høsten vil rugeeggprodusenter på Østlandet få kjøpt fôr som ikke er pelletert, men som er knust og valset. I første omgang vil ha en «müsli»-variant av hele KROMAT Avl Kylling-sortimentet.
Fôringredienser av ulik størrelse
«Müsli» er et fôrkonsept hvor produktlinjen består av ulike blandinger som kjennetegnes av en spesiell struktur hvor fôret ikke pelleteres, men består av varmebehandlede råvarer av ulik grad av knusing og valsing. Dette fører til et fôr bestående av fraksjoner med ulik partikkelstørrelse. Fôrblandingene skal derfor inneholde fôrkomponenter som varierer i størrelse fra hele korn til finstoffer. Og det skal ikke bindes sammen på noen måte. Dette blir et fôr som er det motsatte av pellets der det heter at hver pellets skal inneholde akkurat det samme, slik at dyret får i seg det det trenger.
Høner spiser selektivt
Når vi i fôrindustrien i så lang tid har vært opptatt av at dyret skal få i seg den samme næringen i hver pellet den tar, hvorfor går den nå bort fra dette til slaktekyllingforeldre? Forskning viser at høner har en stor evne til å plukke ut det den har behov for. Ved bruk av müsli kan høna selv få velge menyen. Har den behov for mer kalk, vil den plukke i seg mer av dette. I tillegg vil de ulike partikkelstørrelsene føre til lengre etetid, noe som vil gjøre dyrene roligere og ha stor betydning for velferdsfaktoren i huset. I en svensk studie fant de at høner som fikk «müsli» hadde lavere kroppsvekt, bedre fjørdrakt, mindre hakke- og riftskader og bedre fothelse enn høner som fikk gryna pellets. Den totale dødeligheten var betydelig lavere i avdelingen som fikk «müsli». I tillegg var eggvekt og andelen kasserte egg lavere på «müsli» og verpeprosenten holdt seg bedre utover i produksjonen.
Også til slaktekylling
«Müsli»-konseptet kan også brukes i konsumeggproduksjon og forsøk her kjøres parallelt med forsøk hos slaktekyllingforeldre. Studier fra utlandet viser at bruk av «müsli» også kan brukes til slaktekylling, og da spesielt i nisjeproduksjoner hvor en ønsker en lavere tilvekst og har fokus på dyrevelferd og helse.
(Kilde: Samvirke)