Med VR-briller får planteforedlerne et helt annet inntrykk av åkeren. Foto: Graminor

Virtual Reality i åker´n

Nå kan planteforedlerne ta på seg Virtual Reality-briller når de skal ut på forsøksfeltet for å registrere og å observere plantene.

Publisert

Det er Graminor som på sine hjemmesider forteller om et nytt forskningsprosjekt der målet er å ta i bruk nye teknologiske metoder som Virtual Reality (VR) for å effektivisere utviklinga av nye plantesorter. Prosjektet lyder navnet «Virtual Phenomics» og starter opp i mai i år. I tillegg til Graminor er Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (NMBU) en viktig aktør og også leder for prosjektet. Det er også internasjonale deltakere med.

Også droner og hyperspektrale bilder

-I prosjektet skal en ved hjelp av banebrytende og nyskapende teknologiske løsninger som «Virtual Reality» (VR), Genomisk Seleksjon (GS) og Hyperspektrale bilder utvikle metoder for å bringe åkeren/forsøksfeltene til den menneskelige vurderingen gjennom en VR-brille. Målet med dette er å effektivisere arbeidet, samt å øke presisjonsnivået med å utvikle nye plantesorter, heter det i Graminor-artikkelen.

Virtual Phenomics»-prosjektet har også som mål å utvikle spesialbygde droner og kameraløsninger som skal filme og ta bilder av nye potensielle plantesorter i forsøksfeltene. Bildene skal omdannes til 3D skisser som legges inn i en dataplattform.

Utvikling av droner, kameraløsninger og innholdet i en virtuell Software plattform skal Hamar-selskapet Making View AS stå for.

Kan skru tida tilbake

Graminor forteller at planteforedlerne kan ta på seg en «Virtual Reality (VR)»-brille og gå igjennom åker og forsøksfelt når han/hun måtte ønske å registrere og analysere observasjonene (fenotypiske data). Med VR-brillene på kan planteforedleren gå ut i åkeren opptil flere ganger, zoome inn og ut og også gå tilbake i tid for å gjøre observasjoner på nytt. Det er også mulig for flere personer å «gå inn» i samme åker på samme tidspunkt i den virtuelle plattformen. Dette vil gjøre observasjoner og registreringer mer nøyaktige og presise og vil igjen øke framgangen i de ønskede egenskapene som for eksempel resistens mot sjukdom, skriver Graminor.

Powered by Labrador CMS