Simen Skjønsberg, Dag Jørgensen, Maria Hörnell-Willebrand og Truls Olve Terjesønn Hansen

Ga studentene smartplog

Kverneland vil satse på studentene, og ga de derfor en 2500 i-Plough under Blæstaddagen.

Publisert

Under åpningen av årets Blæstaddag gikk Truls Olve Terjesønn Hansen fra Kverneland opp på scenen. Han er selv tidligere Blæstad-student og gikk ut i 2011, men er nå ansatt i produktutviklingsavdelingen i Kverneland. Med seg til Blæstad hadde han en demoplog av den avanserte 2500 i-Plough. Denne blir ikke til odel og eie for Høyskolen i Innlandet, men de skal få den til fri disposisjon og stå fast på Blæstad i all overskuelig framtid.

– Vi vil overrekke denne plogen til studenter og lærere på Blæstad. Blæstad skal opp og fram, og vi vil være med på å utvikle studiene her, sa Truls på scenen.

Ikke bare en plog

Kvernelands smartplog er av de mest avanserte plogene på markedet. Plogen som ble overrakt er en fireskjærs vendeplog som har gått i demokjøring. Den er spekket med elektrohydraulikk og sensorer, og det aller meste av innstillinger kan gjøres fra en terminal inne i hytta.

– Vi overrekker ikke denne plogen for at studentene bare skal dra ut på jordet å pløye. Vi vil at Blæstad skal har moderne og flott utstyr så studentene virkelig har noe å bryne seg på, sier Truls.

Fra før har Blæstad to vendeploger og en teigplog fra Kverneland. Dag Jørgensen er lærer for feltmekanisering på Blæstad. Han var glad for å få en ny og mer moderne plog å først lære seg selv, og deretter lære bort.

– Denne type redskap er ikke noe vi bare lærer bort ute på jordet. Denne plogen kan vi kjøre inn i maskinhallen og studere de hydrauliske og elektriske komponentene, sier Dag som også er lærer innen hydraulikk.

– Og så kommer denne plogen med en simuleringsapp, så den kan kjøres inn vinterstid og simulere de forskjellige funksjonene, sier teamleder innen Masterdata i Kverneland, Simen Skjønsberg. Også han er tidligere Blæstad-student og gikk ut i 1993.

Dekan ser lyst på fremtiden

Dekan ved Blæstad, Maria Hörnell-Willebrand, ser lyst på fremtiden for Blæstad. De har vært gjennom en runde med rykter om nedleggelse og mørke tall, men nå skal det satses. Da mener hun det er strålende med hjelp fra maskinbransjen.

– Dette her er en vinn-vinn-situasjon. Vi trenger hjelp fra bransjen og de trenger rekruttering. Vi kan ikke ha et så praktisk studie uten å ha moderne maskiner å studere. Sånn finansieringsordningen i skolesystemet er nå, har vi ikke sjans til å kunne ordne det på egenhånd. Derfor er vi avhengig av sånne flotte tiltak fra maskinbransjen. Vi trenger sånne kompiser, sier dekanen.

– Nå er vi sju tidligere Blæstad-studenter i Kverneland. Det er viktig for oss å kunne ha noen gode kandidater til stillinger hos oss i framtiden, og det sørger Blæstad for. Samtidig tror jeg det å ha moderne maskiner på plass er mer tiltalende for nye studenter. Kanskje vekker det også litt inspirasjon blant studentene til å tenke nytt og innovativt også. Det kan fort hende at det er en av studentene her som kommer opp med det «nye», sier Simen i Kverneland.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS