Tyske forskere vil dekke plansiloen med ei blanding av rapsolje og naturgummi. Foto: TFZ
Tyske forskere vil dekke plansiloen med ei blanding av rapsolje og naturgummi. Foto: TFZ

Sprøyter dekke over plansiloen

Er du lei av å legge plast og gummidekk over plansiloen? Tyske forskere har et ”spisbart” alternativ, skriver ATL.

Publisert Sist oppdatert

Den svenske landbruksavisen forteller at tyske forskere har utvikla en metode hvor de sprøyter et materiale bestående av rapsolje og naturgummi på toppen av plansiloen. I og med at materialet følger konturene på plansiloen, dannes det ingen luftlommer. Det oppsiktsvekkende er at kyrne kan spise materialet etterpå.

Herder til skumgummi

Det er forskningsavdelinga ved jordbruksministeriet i Bayern (TFZ) som har kommet opp med metoden etter ti års iherdig forskning. De to hovedingrediensene, rapsolje og naturgummi, blandes sammen like før materialet skal brukes. Etter at det er sprøyta på siloen, herder det til en skumgummiliknende konsistens som er både luft- og vanntett i minst ett år. Utfordringa for forskerne har vært å finne den rette konsistensen på blandinga når den skal sprøytes ut.

Ikke på markedet i morgen

Når du skal ta i bruk siloen, behøver du ikke å dra av noen plastduk først. Du kan bare gi dyra det som måtte følge med av dekkematerialet. Du kan også putte det i biogassanlegget.

Utviklingsarbeidet i laboratoriet er nå over og utfordringa blir nå å finne en industripartner som kan kommersialisere produktet. Foreløpige beregninger viser at materialet blir tre til fire ganger så dyrt som plastfolie.

Det gjenstår også et par år med å utvikle utstyr som kan brukes til å sprøyte på materialet.