André deltar i den daglig drifta, blant annet i eggpakkeriet, sjøl om han brakk ryggen i en arbeidsulykke og sitter i rullestol. Foto: KHL

12 000 øko-høner og i rullestol

André Hingstmann (bildet) er lam fra brystet og ned og sitter i rullestol. Det stopper han ikke fra å produsere 11 500 øko-egg daglig.

Publisert

Ekteparet Aaltje og André Hingstmann vest for Hobro i Danmark har nettopp reist et nybygg på 31 x 60 meter som skal huse 12 000 økologiske høner. Når hønene er på plass 31. august, vil de forhåpentligvis legge 11 500 egg daglig, skriver Maskinbladet.

Ville gjerne hatt dobbelt så mange høner

Etterspørselen etter buregg faller kraftig i Danmark og etterspørselen øker tilsvarende for øko-egg. Ekteparet skulle gjerne ha bygd for dobbelt så mange øko-høner, men har ikke nok jord som grenser inntil driftsbygningen. De har bare 72 dekar, og det gir akkurat seks kvadratmeter uteareal per høne, noe som reglene krever.

Kroner 1,20 per øko-egg

Driftsbygningen har to avdelinger med etasjeanlegg som rommer reder, sittepinne, vann og fôr. Dessuten er det en veranda hvor det legges ut grovfôr, et fôr-rom, egge-rom, pakke-rom og personal-rom.

Hele herligheta kom på 7,5 millioner danske kroner. Med en avregningspris på ca. 1,20 kroner per øko-egg til det danske markedet, skulle alt ligge til rette for en sunn økonomi, sier ekspertene.

Begynte som mjølkebønder

Som navnet kan røpe er ekteparet ikke danske. André Hingstman og hans kone Aaltje Hingstman, som også arbeider på garden, kom til Danmark fra Nederland i 2005. Da kjøpte de en gard med 120 mjølkedyr. Men åtte måneder etter ble André utsatt for en ulykke og brakk ryggen. I dag er han lam fra brystet og sitter i rullestol.

Garden måtte de så selge i slutten av 2006 og ekteparet brukte tida etterpå til å perfeksjonere dansken. Nå kan de si «øko-høne» uten den minste hollandske aksent.

Pakker for det meste

Det var en nederlandsk rullestolbruker som driver eggproduksjon med 60 000 høner som har inspirert ekteparet til å prøve seg i fjærkrebransjen. De driver også en gard med 10 000 øko-høner seks-sju kilometer fra nybygget. Slik sett har de nå 22 000 øko-høner.

André kan ikke være med på alle arbeidsoperasjonene, men bruker mest tid i pakkeriet. Nybygget er helt plant uten terskler. Foruten ekteparet er det én ansatt.

Powered by Labrador CMS