Foto: Øyvind Nordahl Næss
Foto: Øyvind Nordahl Næss

El-motor på melkebiler

Teknologiselskapet Semcon har utviklet et elektrisk system for melkepumping.

Publisert

Hver melkebil pumper melk ca. 1000 timer per år. Ved å installere en batteridreven elektrisk motor på melkepumpa vil drivstofforbruket på hver melkebil reduseres med opptil 5000 liter per år. Det bidrar igjen til at CO2 utslipp og slitasje på bilens motor blir redusert. I tillegg vil støy fra pumpinga bli mindre.

Kan ettermonteres

– En av de største fordelene med Semcons løsning er at meieriene ikke trenger å kjøpe nye lastebiler da den nye teknologien kan implementeres i kjøretøyene som allerede er tilgjengelige, sier Hans Peter Havdal, divisjonsleder i Semcon.

El- motor på 250 biler

Tine planlegger å installere de nye pumpene på alle sine 250 melkebiler.

– Når alle melkepumper i Norge drives av elektrisitet vil dieselforbruket reduseres med 1,25 millioner liter diesel per år. Det betyr at CO2-utslippet reduseres med 3200 tonn i året. Denne klimainvesteringen vil også være økonomisk, våre kostnader vil reduseres med flere millioner kroner, sier Frode Eggan hos Tine.

Slik virker systemet

Batteriet lades under kjøring, slik som et vanlig bilbatteri. Da vil det bli nok energi til avriming, arbeidslys og vindusviskere, uten at det går utover sikkerhet og komfort for sjåføren.

Prosjektet er et samarbeid mellom Semcon, Tine og Enova.