NRF-ku på beite i grønn eng.
Dyr på sommerbeite kan være et yndet offer for sviknotten, som bærer med seg blåtunge-smitten.

Er blåtunge på vei mot Norge?

Det er ikke usannsynlig at smitten tar vegen nordover, sier Veterinærinstituttet, som følger situasjonen i Danmark tett.

Publisert

Blåtunge-smitten har spredd seg til minst et dusin saue- og storfebesetninger i Danmark. 

Dette er blåtunge:

Blåtungevirus forårsaker i hovedsak sykdom hos sau, og kan forårsake høy dødelighet. Storfe kan også bli syke, men viser ofte mildere sykdomstegn. Typiske symptomer er feber, nedstemthet, hevelse i hode og ører, flytninger fra nese, øyne og munn og sårdannelser i munn og nese. I tillegg kan dyr bli halte og være uvillige til å bevege seg som følge av infeksjon i klauvranden. Drektige dyr kan abortere, og infeksjon hos fosteret kan gi misdannelser.

Kilde: Veterinærinstituttet

- Ettersom blåtunge nå sprer seg i Danmark må vi være forberedt på at viruset også kan komme til Norge i løpet av høsten, sier Annette Kampen, fagansvarlig for småfe hos Veterinærinstituttet.

Hun oppfordrer både bønder og veterinærer om å melde fra til Mattilsynet ved mistanke om sykdommen.

Som ild i tørt gras

Det første tilfellet av blåtunge i Danmark ble påvist hos sau i begynnelsen av august. Da var det 16 år siden forrige utbrudd. I Norge har båtunge ikke vært påvist siden 2009.

Varianten av blåtunge som nå forårsaker utbruddet i Danmark, serotype 3, ble først oppdaget i Nederland høsten 2023 og spredde seg deretter til Belgia, Tyskland og Storbritannia. I sommer har smitten tatt seg opp og funnet vegen til både Frankrike, Luxemburg – og nå altså til Danmark.

Det er til nå påvist 27 ulike serotyper (varianter) av blåtunge.

Sviknott er synderen

Blåtunge smitter ikke direkte mellom dyr, men ved at viruset blir overført fra dyr til dyr via det blodsugende insektet sviknott. Smitteoverføringa skjer om sommeren når sviknotten er aktiv, poengterer Annette Kampen. I utgangspunktet er det små- og storfe som blir syke, men også hjortedyr kan bli rammet.

I og med at det importeres svært få drøvtyggere til Norge, er sannsynligheten stor for at en eventuell smitte her til lands vil komme med sviknott som fraktes med vinden hit, noe som var tilfelle ved siste utbrudd i 2009.

 

Powered by Labrador CMS