Økologisk mjølkeproduksjon halter
Halthet er et vesentlig helseproblem i økologiske mjølkebesetninger i Europa.
En undersøkelse gjennomført i svenske, tyske, franske og spanske økologiske mjølkebesetninger avslørte at 18 prosent av kyrne var halte, skriver Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), som var den svenske representanten i undersøkelsen.
Minst halthet i Sverige
Over 8000 kyr i 210 besetninger i de fire landene deltok i undersøkelsen. Frekvensen av halthet var lavest i svenske fjøs med et snitt på fem prosent. Deretter fulgt spanske kyr med 10 prosent, Tyskland med 20 prosent og Frankrike toppet liste med 25 prosent.
Holstein mest utsatt
Ikke overraskende hadde besetninger som ikke kom ut på beite en høyere frekvens av halthet. Problemet var også vanligere for kyr av Holstein-rasen, samt i større besetninger.
Ny helseindikator?
Forskerne konkluderer med at det heretter er naturlig å inkludere halthet som en indikator for dyrehelse og dyrevelferd i overvåkningsprogram for økologiske mjølkebesetninger i Europa.